Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Създават национален регистър на одитните комитети

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за самостоятелния финансов одит и предлага на Народното събрание да го одобри. Проектът е направен заради нуждата от допълнение на нормативната уредба, с цел да се обезпечи по- огромна изясненост на текстове в закона след транспониране условията на европейското законодателство в тази област (Директива 2006/43/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2006 година, Директива 2014/56/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г.).

Предвижда се делене на функционалностите по образуване и поддържане на регистрите на дипломираните експерт-счетоводители и на записаните инспектори сред Института на дипломираните експерт-счетоводители и Комисията за обществен контрол над записаните инспектори. Променени са периодите за ротация на записаните инспектори и за основаване на народен указател на одитните комитети, направено е обвързване на функционалностите на техните ръководители със съответните отговорности.

С препоръчаните промени ще се обезпечи спомагателна сигурност на информацията посредством директно реализиране от Комисията на дейностите по регистриране и отписване на инспекторите в регистъра. Предвидени са спомагателни гаранции, че специалността на регистриран инспектор се упражнява от лица с нужните познания и умения. Осигурени са ефикасни механизми за наблюдаване на пазара на одиторски услуги на предприятията от публичен интерес и оценка на активността на одитните им комитети, за повишение успеваемостта на административнонаказателните производства и за облекчение на процедурата по налагане на дисциплинарни санкции на записаните инспектори от професионалната организация.

Законопроектът планува анулация на Указ № 1074 за ограничение заемането на отчетнически, материалноотговорни и други длъжности от наказани лица, както и изменение на Указ № 2242 от 1987 година за свободните зони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР