Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Кабинетът предлага промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, оповестиха от държавната пресслужба.

Проектът планува въвеждане на обвързване на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Изрично се регламентира обвързване за кмета на общината в хода на осъществяване на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Създава се и опция кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да вземат участие в комисиите за асортимент на претендентите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и осъществяване на договаряния и разговор при осъществяване на публични поръчки, в комисиите за въвеждане в употреба на градежите, както и при сформиране на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.

Предлаганите промени ще подсигуряват по-голяма финансова автономия на кметствата, ще се ускори персоналната отговорност на всеки кмет на кметство по повод изразходването на утвърдените годишни разноски по бюджета на общината, ще се даде опция кметовете посредством свои представители да вземат участие в цялостния развой по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството.

Контролът по съблюдаване на новите разпореждания ще бъде изпълняван по общия ред при финансови инспекции - от органите на Агенцията за държавна финансова ревизия за съблюдаване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност на общините.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР