Министерският съвет одобри позицията на България за участие в извънредното

...
Министерският съвет одобри позицията на България за участие в извънредното
Коментари Харесай

МС одобри позицията на България за участие в извънредното заседание на енергийните министри на ЕС

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика ”, част „ Енергетика ”, което ще се организира в Брюксел, Белгия, на 13 декември 2022 година

По време на съвещанието се чака да бъде реализирано политическо съглашение по предлагането за Регламент на Съвета за основаване на механизъм за промяна на пазара за отбрана на жителите и стопанската система от прекалено високите цени.

Проектът на законодателен акт е част от краткотрайните ограничения за справяне с високите енергийни цени и за гарантиране сигурността на доставките на природен газ в Европейски Съюз. Предложеният механизъм за промяна на пазара е създаден по този начин, че да дава отговор на два съществени критерия: да работи като ефикасен инструмент против епизодични случаи на изключително високи цени на газа и да се задейства, единствено в случай че цените доближат извънредно високи нива. По този метод ще се избегнат обилни разстройства на пазара и спирания в договорите за доставки, които биха могли да доведат до съществени опасности за сигурността на доставките.

С утвърдената позиция, българската страна поддържа напъните на Европейска комисия за определяне на инструмент за намаляване на въздействието на извънредно високите цени на природния газ, само че отбелязва, че заложените в плана на Регламент числови стойности и времеви период в първичната настройка са повишени и нереалистични. По този метод механизмът не би могъл да се задейства даже при рекордно високите цени на газа, които бяха регистрирани през м. август 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР