Министерският съвет одобри Годишен обобщен доклад за държавните публични предприятия

...
Министерският съвет одобри Годишен обобщен доклад за държавните публични предприятия
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 май 2022 г.

Министерският съвет утвърди Годишен систематизиран отчет за държавните обществени предприятия за 2020 година

Със свое решение държавното управление утвърди Годишен систематизиран отчет за държавните обществени предприятия за 2020 година, направен от Агенцията за обществените предприятия и надзор на съображение Законът за обществените предприятия.

Годишният систематизиран отчет за държавните обществени предприятия за 2020 година е направен при вземане предвид на нормативните условия и съдържа обзор на резултатите от активността на всички обществени предприятия, категоризирани като “големи” и разбор на активността на предприятията по браншове.

Като резултат от одобряването от Министерския съвет на отчета ще се реализира повишение на прозрачността на активността на обществените предприятия и на техните управления.

Приета е Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2022 година

Правителството утвърди Решение за приемане на Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2022 година В документа са включени оферти от министерства и неправителствени организации, работещи в сферата по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение.

Набелязани са дейностите, които следва да бъдат осъществени през актуалната година, виновните органи, източниците на финансиране, периодите за осъществяване, както и предстоящите резултати. Предложени са законодателни, институционални и организационни ограничения. В документа са залегнали и действия за предварителна защита, за образование и подготовка, за отбрана, възобновяване и реинтеграция на потърпевшите от домашно принуждение, работа с причинителите, както и ограничения за надзор и оценка.

Приемането на Решението не води до влияние върху държавния бюджет. Съгласно член 6, алинея 6 от Закона за отбрана от домашното принуждение, средствата за финансиране на осъществяването на отговорностите по одобряваната всяка година национална стратегия се дефинират годишно със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по бюджетите на министерствата, избрани в програмата.

Правителството одобри годишни отчети за активността на Съвета за понижаване на риска от бедствия към Министерския съвет

Докладите на Съвета за понижаване на риска от бедствия към Министерския съвет за подкрепяне образуването и реализирането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия обгръщат интервалите 2019, 2020 и 2021 година

Документите са направени в тясна връзка с всички членове на Съвета и са утвърдени по време на негови съвещания. В тях са регистрирани съответните провокации във връзка с работата на Съвета, както и постигнатите резултати по реализирането от структурата действия, заложени в член 3, алинея 1 от Правилника.

Съветът за понижаване на риска от бедствия към Министерски съвет за подкрепяне образуването и реализирането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия е основан на съображение член 62. алинея 3 от Закона за отбрана при бедствия (ЗЗБ). Той провежда и реализира активността си в осъществяване на член 62. алинея 4 от ЗЗБ. както и в сходство с Правилника за устройството и активността му. Структурата е непрекъснато настоящ орган на Министерски съвет за обезпечаване на съгласуваност и съдействие при провеждането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия, извършва функционалностите на национална платформа за понижаване на риска от бедствия в осъществяване на Рамката на деяние от Хього 2005-2015 и Рамката за понижаване на риска от бедствия от Сендай 2015-2030.

Одобрени са дейности за изследване и договаряне на изискванията за споразумяване на взаимните отговорности при прекратяването на участието на страната ни в Международната банка за икономическо съдействие и в Международната капиталова банка

Със свое протоколно решение държавното управление утвърди предприемане на дейности за изследване и договаряне на изискванията за споразумяване на взаимните отговорности при прекратяването на участието на страната ни в Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) и Международната капиталова банка (МИБ).

Двете банки са многостранни финансови институции за развиване, чиято цел е да подкрепя икономическото развиване на страните членки. Страните-членки на МБИС са Република България, Русия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам. Страните-членки на МИБ са Република България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

Тригодишните деца ще получават безвъзмездни познавателни книжки

Държавата ще обезпечава безвъзмездни познавателни книжки и за децата на тригодишна възраст, реши през днешния ден държавното управление. Така на процедура от идната образователна година всички деца в детските градини ще получават безвъзмездни познавателни материали. Досега познавателни книжки се предоставяха безплатно единствено на децата от четири до шест години, а тези за тригодишните се закупуваха от родителите.

С друга смяна се отпускат повече средства за закупуване на учебници за V, VI и VII клас. Изменението се постанова по отношение на новия образователен предмет „ Компютърно моделиране и осведомителни технологии “, по който са увеличени образователните часове и тематиките. Това допуска по-голямо наличието на новите учебници по компютърно моделиране и осведомителни технологии.

До 40 млн. лева ще е държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти

Държавната гаранция за нови заеми за студенти и докторанти през 2022 година ще бъде до 40 млн. лв., реши държавното управление. Държавата оказва поддръжка, като подсигурява главниците и лихвите по отговорностите на младежи, които нямат опция да покрият разноските си за образование и прехрана. Договорените заеми са обезпечени до тяхното цялостно погасяване.

За интервала от 1.09.2010 година до 31.12.2021 година са подписани общо 21 876 заема за 154 761 862,30 лева

Държавата има подписани типови контракти за кредитиране на студенти и докторанти с осем банки.

10 млн. лева за учебни рейсове за деца от селата

Десет милиона лв. за закупуване на учебни рейсове за децата от обитаеми места без детска градина или учебно заведение отпусна държавното управление. Средствата са планувани в Закона за държавния бюджет за 2022 година

Амортизацията на автопарка изисква от време на време част от рейсовете да бъдат извеждани от употреба и заменяни с нови, с цел да се подсигурява сигурността на децата. Към момента на учебни заведения и общини са нужни общо 648 нови рейса. С отпуснатите средства ще се удовлетворят поръчките първо на тези, които изпитват най-спешна потребност.

Подкрепата е част от политиката на Министерството на образованието и науката да обезпечава подобаващ превоз за децата в наложителна предучилищна възраст и за учениците от обитаеми места, в които няма детска градина или учебно заведение.

България ще взе участие в стратегия „ Евро-Средиземноморски басейн “ 2021-2027

Министерският съвет утвърди плана на Програма за транснационално съдействие „ Евро-Средиземноморски басейн “ 2021-2027 (EURO-MED). С решението на държавното управление се обезпечават условия за пълноценното присъединяване на български бенефициенти в новата стратегия на Европейския съюз за териториално съдействие. Страната ни ще може да се включи в нея с цялата си територия, а народен орган ще е Министерството на районното развиване и благоустройството.

Програма EURO-MED обгръща 69 района от равнище 2 (NUTS II) в 10 страни-членки на Европейски Съюз и четири кандидат-членки. Това съставлява 25% от територията на съюза, с над 140 млн. души население. Държавите, участващи в програмата, са България, Кипър, Хърватска, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания, както и четири страни кандидат- членки на Европейски Съюз - Албания, Черна гора, Република Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Общият бюджет на програмата за интервала 2021-2027 година е в размер на над 293 млн. евро, от които 80% се дават от Европейския фонд за районно развиване. Тя ще финансира взаимни планове в границите на три целта: Иновации, Околна среда и Управление. Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове, асоциации, неправителствени организации, цивилен обединявания и мрежи и други. Основната цел на програмата е да способства за прехода към неутрално във връзка с климата общество, като в същото време подсигурява устойчивия и новаторски напредък на районите, в сходство с новата политика на доближаване на Европейски Съюз.

Правителството утвърди План за деяние за осъществяване на признатите от Република България рекомендации в границите на Третия цикъл на Универсалния периодически обзор на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации (2022-2025 г.)

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на План за деяние за осъществяване на признатите от Република България рекомендации в границите на Третия цикъл на Универсалния периодически обзор на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации (2022-2025 г.).

С този акт Република България удостоверява смисъла, което придава на зачитането на правата на индивида и утвърждава своята дейна роля в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида и останалите интернационалните конгреси в тази област. Планът за деяние систематизира напъните на голям брой ведомства, в това число по задания, които към този момент се извършват, и цели да увеличи успеваемостта на държавната политика в отбрана на правата на индивида. Времевият небосвод за осъществяване на проекта е до 2025 година, когато следва да бъде квалифициран идващият народен отчет на Република България в границите на Универсалния периодически обзор на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.

С одобряването на Плана за деяние Република България удостоверява още веднъж, че се придържа към най-високите интернационалните стандарти в региона на правата на индивида.

Насърчаваме съдействието с Израел в региона на образованието, науката, културата, младежта и спорта

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Програма за съдействие в региона на образованието, науката, културата, младежта и спорта сред Правителството на Република България и Правителството на Държавата Израел за интервала 2022-2025 година, като основа за водене на договаряния.

Проектът е направен и утвърден в осъществяване на Споразумението сред Правителството на Република България и Правителството на Държавата Израел за съдействие в региона на културата, образованието и науката, подписано в Йерусалим, на 04 юли 1991 година Съгласно Споразумението двете страни подписват работни стратегии с интервал на деяние от три години, включващи ограничения за разширение и задълбочаване на съдействието в региона на образованието, науката и културата, повишение осведомеността, изключително измежду младежта, за историята и културата на народите от двете страни.

Новата тригодишна рамка включва благоприятни условия за осъществяване на съответни начинания, осъществяване на културни събития, по-тясно взаимоотношение в региона на висшето обучение, даване на стипендии за проучване на иврит и български език, стипендии за образование в държавни висши учебни заведения в магистърска, докторантска или постдокторантска стратегия, определяне на директно съдействие сред научните и изследователските институции на двете страни, както и поощряване на съдействието в региона на образованието, науката, културата, спорта, младежта и връзките в границите на интернационалните организации, за обмяна на информация и осъществяване на общи стратегии за деяние.

В плана на Програмата са взети поради действителните благоприятни условия на двете страни и съществуващият съвместен интерес за подсилване на двустранните връзки. Очаква се планът на Програмата за съдействие в региона на образованието, науката, културата, младежта и спорта сред Правителството на Република България и Правителството на Държавата Израел да бъде публично подписан доникъде на 2022 година

Одобрен е план на Меморандум за съгласие сред Агенцията за нуклеарно контролиране на България и Ядрения регулаторен орган на Турция

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план Меморандум за съгласие сред Агенцията за нуклеарно контролиране на Република България и Ядрения регулаторен орган на Република Турция за съдействие и продан на информация в региона на нуклеарната сигурност и сигурност като основа за водене на договаряния.

Подписването на Меморандума е инициирано по взаимно решение на двете страни за задълбочаване на партньорството сред двата регулиращи органа в характерните за нуклеарното контролиране области.

Проектът на Меморандума планува обмяна на експертен опит, техническа и регулаторна информация в региона на нуклеарната и радиационната сигурност, спешното реагиране и подготвеност, ръководството на радиоактивни боклуци и превозването на радиоактивен материал, както и обвързваните с тях действия.

Решението на Министерския съвет няма да окаже влияние върху държавния бюджет.

Правителството утвърди поемането от Италианската република на ролята на Рамкова страна на бойна група

Министерският съвет на Република България одобри решение за одобрение поемането от Италианската република на ролята на Рамкова страна на бойна група и разрешаване пребиваването на територията на Република България с политико-военен темперамент на въоръжени сили на страни членки на Алианса по отношение на осъществяване на съюзнически отговорности в състава на бойна група на територията на Република България.

С това решение се утвърждава поемането от Италианската република на ролята на Рамкова страна на бойната група, изграждана на територията на Република България според Решение на Министерския съвет №108 от 2 март 2022 година за присъединяване в интервенция по увеличаване на отбранителния капацитет на НАТО за отбрана на териториалната целокупност на страните-членки на Алианса. Предвижда се това да се извърши след реализиране на първични оперативни качества и на подготвеност за вдишване на тази роля от италианската страна. За тази цел се позволява за присъединяване в бойната група, пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република на територията на Република България с нужното им въоръжение, екипировка и техника, за периода на действие на бойната група. В допълнение, за присъединяване в бойната група се позволява и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Република Албания на територията на Република България с нужното им въоръжение, екипировка и техника, за периода на действие на бойната група.

Освен това, към състава на бойната група се чака принос с формирования от въоръжените сили и на други страни членки на Алианса.

След поемането на ролята на Рамкова страна на бойната група от Италианската република, Република България ще понижи досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с даването на поддръжка като страна-домакин.

С това решение Република България затвърждава съюзната взаимност на страната ни към общите старания на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната целокупност на страните членки на НАТО.

Одобрен е съставът на българската делегация за присъединяване сесията на Световната здравна асамблея

Министерският съвет утвърди позицията и състава на българската делегация за присъединяване в 75 та сесия на Световната здравна асамблея, която ще се организира в интервала 22 - 28 май 2022 година в гр. Женева, Конфедерация Швейцария. Темата на Асамблеята тази година е „ Здраве за мир, мир за здраве “. Българската делегация ще бъде управлявана от проф. Асена Сербезова, министър на опазването на здравето на Република България, която е номинирана за заместник-председател на Асамблеята от името на Европейския район.

Дискусиите ще обзет следните тематики от предварителния дневния ред на Асамблеята: стратегически документи в региона на предварителната защита и контрола на незаразните заболявания, в региона на заразните заболявания, човешките запаси в опазването на здравето, подсилване на готовността и реакцията на СЗО за изключителни обстановки, стабилно финансиране на СЗО и други

Правителството утвърди позицията на България за Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира на 23 май 2022 година в Брюксел.

Министрите ще приготвят изключителното съвещание на Европейския съвет на 30 и 31 май 2022 година, като обменят отзиви по плана на изводи. Те ще започват и подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 23 и 24 юни 2022 година, като обменят отзиви по плана на анотиран дневен ред.

В рамките на СОВ ще се организира чуване по процедурата по член 7 от Договор за Европейския съюз против Унгария в региона на полезностите на Съюза.

Министрите ще обсъдят последващите дейности след финалния отчет, признат на заключителното събитие на Конференцията за бъдещето на Европа, извършено на 9 май 2022 година

Възможно е министрите да проведат първи ориентационен спор по отношение на предлагането за Регламент по отношение на прозрачността и таргетирането на политическото рекламиране.

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от неофициалното съвещание на европейските министри на културата и аудиовизията

Правителството утвърди отчет с резултатите от неофициалното съвещание на европейските министри на културата и аудиовизията, извършено на 7 и 8 март в гр. Анже, Франция.

Основна тематика по време на първия ден на съвещанието бе обстановката в Украйна. По покана на Френското председателство присъединяване посредством видеоконферентна връзка взе министърът на културата и осведомителната политика на Украйна Александър Ткаченко с изказване, в което осведоми сътрудниците си за настоящата обстановка в страната, последвано от изказвания на министрите на културата и аудиовизията по отношение на тематиката. Министрите обмениха визии по отношение на ограниченията, които могат да бъдат подхванати на национално и европейско равнище в поддръжка на културата, медиите и представителите на тези браншове в Украйна. В този подтекст министрите на културата единомислещо одобриха Декларация за обстановката в Украйна, в която показват своята взаимност с Украйна и нейния народ и битката им за независимост, суверенитет и самостоятелност. Чрез тази декларация министрите показват поддръжката си към артистите, публицистите и експертите в региона на културата и украинските медии и показват своята угриженост за културното завещание в Украйна, което е обект на съществени закани и в риск от опустошение.

В рамките на двудневното събитие се организираха полемики за укрепването на европейския културен модел, отдадени на следните тематики: „ Бъдещето на медиите в Европа и усилване на културното разнообразие в Интернет “ и „ Нови европейски провокации за политиките по опазването и подсилването на наследството “. Министрите потвърдиха упоритостта за предприемане на дейности на европейско равнище за подсилване на европейските политики за поддръжка на бъдещето на медиите и разнообразието от онлайн културно наличие, от една страна, и за поощряване на наследството, от друга. Министрите разискаха своята визия за бъдещето на медиите в Европа и средствата за повишение на културното разнообразие онлайн, както и новите политически провокации за запазване и разпространение на културното завещание.

В изявлението си по тематиката за „ Бъдещето на медиите в Европа и усилване на културното разнообразие в Интернет “, България акцентира значимостта на поставената тематика за полемика както за България, по този начин и на европейско равнище.

Подкрепата на свободните и самостоятелни медии и зачитането на свободата на изложение ще имат значимо влияние върху културното разнообразие и демокрацията в новите действителности.

В сегашния подтекст, характеризиран с редица провокации (пандемия, софтуерни промени, световна конкуренция, дезинформация и пр.), ролята на надеждните медии и качествената публицистика е по-важна от всеки път.

ДЧ следва да обезпечат условия за основаване на среда, която разрешава на медиите да извършват задачата си да осведомят обществеността; обезпечава сигурност на журналистите; поддържаща надеждни медии, с качествено наличие, създадено съгласно журналистическите стандарти, както и редакторска отговорност и жизнерадостен стопански модел, посредством който да се обезпечава стабилно финансиране. По линия на бъдещи законодателни намеси, вниманието би могло да се насочи върху възстановяване на прозрачността, отговорността и независимостта на медиите, усилването на ръководството на обществените медии, включително и ограничения за попречване на политизирането на медиите и ограничения, свързани с финансирането на медиите в поддръжка на плурализма и многообразието.

Изказването по тематиката за „ Нови европейски провокации за политиките по опазването и подсилването на наследството “ беше ориентирано към поддръжката за подсилването на инструментите за битка с трафика на културни ценности/стоки; усилването на съдействието сред всички заинтригувани страни както на европейско, по този начин и на интернационалните ниво; разширението на използването на цифрови и новаторски технологии в интерес на тези цели. Беше очебийно, че държавите-членки на Европейски Съюз и другите европейски страни би трябвало да работят в тясно съдействие за справяне с противозаконния трафик и търговия с културни предмети, които са нелегално изнесени от техните страни на генезис, както и за попречване на дейности, които могат да застрашат културното завещание.

Одобрена е позицията на страната за съвещанието на Съвета ЕКОФИН

Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянното съвещание на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 24 май 2022 година в Брюксел.

По време на срещата участниците ще обсъдят икономическите и финансовите аспекти на рецесията в Украйна и предлагането за Директива на Съвета за обезпечаване на световно минимално равнище на данъчно облагане на мултинационалните групи в Европейски Съюз за реализиране на единодушие.

Очаква се министрите да реализират единодушие по предлагането за правилник във връзка с обсега на допустимите активи и вложения, състава на портфейла и условията за диверсификация, заемането на парични средства и други правила за фондовете и във връзка с условията, отнасящи се до разрешенията, капиталовите политики и изискванията за работа на европейските фондове за дълготрайни вложения.

Одобрена е позицията на България за идния Съвет на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 24 май 2022 година, гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В рамките на съвещанието се чака министрите да одобрят заключенията по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците: стратегически метод към развиването на имунизацията като допълващ инструмент за профилактика и надзор, които Република България поддържа.

След това Европейската комисия и делегациите на страните членки ще обменят отзиви по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна, въз основа на авансово дефинирани от Председателството въпроси. С оглед продължаващото повишаване цените на храните следва да се продължи деликатното следене на въпросите, свързани с достъпността на храните. С оглед достигането на националния таван във връзка с помощта de minimis в България предлагаме да се покачат самостоятелните и национални тавани. Също по този начин бихме желали да бъде продължен до 31 декември 2022 година срокът на използване на увеличеният поради COVID-19 интензитет на подкрепяне по двете основни ограничения (Преструктуриране и преработка на лозя и Инвестиции в предприятия) от Националните стратегии за подкрепяне на лозаро-винарския бранш.

Комисията ще показа на министрите информация по отношение на идната 12-та Министерска конференция на Световната комерсиална организация, която ще се организира в интервала 12 - 15 юни 2022 година в Женева. Страната ни би подкрепила многостранен пакет за продоволствена сигурност, при изискване, че това няма да въздейства негативно на вътрешното ни снабдяване. От голямо значение е поддържането на отворени и предсказуеми селскостопански пазари и търговия, с цел да се обезпечи непрестанен поток от храни, артикули, услуги и първични материали. Страната ни поддържа освобождението на търговията със селскостопански артикули от ограничавания върху износа и вноса, като се суспендират оставащите за използване мита при вноса на украински артикули в Европейския съюз.

В битката с корупцията държавното управление ще си сътрудничи с Базелския институт за ръководство

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие сред Правителството на Република България и Базелския институт за ръководство.

Базелският институт за ръководство е самостоятелна организация с нестопанска цел, чиято съществена задача е да подкрепя световните старания за попречване и битка с корупцията и за подсилване на ръководството. Организацията е учредена през 2003 година със седалище в гр. Базел, Швейцария.

Документът планува съдействие в три съществени посоки: създаване на потенциал за асортимент на чиновници на правоприлагащите органи и други проверяващи органи за реализиране на по-ефективно следствие, следене на активи и събирането на такива от противозаконна дейност; даване на консултантски услуги по отношение на следене на съмнителни активи, които биха могли да са резултат от корупция; обзор за определяне на главните спънки в актуалната верига за противопоставяне на корупцията и структурни дефицити и предложение на вероятни решения.

Правителството реши да закрие Държавното дружество „ Държавна петролна компания”

Правителството одобри Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси. С него се цели Държавното дружество „ Държавна петролна компания " да бъде закрито.

Направените разбори сочат, че съществуването на Държавното дружество „ Държавна петролна компания " (ДП ДПК) е изцяло голословно от позиция на отбраната на държавния интерес, публичния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България.

Участието на държавна компания на пазара на горива и проектите на Директива за птиците ДПК да построява и оперира бензиностанции са изцяло голословни от пазарна позиция. Реалистична икономическа успеваемост също не може да бъде аргументирана, заради обстоятелството че навлизането на подобен вид пазар е съпроводено със съществени пазарни бариери, за превъзмогването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал.

В изискванията на свободен пазар страната не би могла да доближи нужната мащабност и потенциал, с цел да бъде стопански ефикасна при мощно конкурентния пазар, в който оперират интернационалните корпорации с дълголетен опит на световно равнище. В този подтекст упоритостите за основаване на Директива за птиците ДПК за повлияване на пазара на горива на дребно не са стопански издържани и биха довели само до загуба на обществени средства.

В „ Право “ ще се влиза единствено с оценка от матурите

За компетентност „ Право “ и през идната академична година ще може да се кандидатства без приемни изпити. Висшите учебни заведения могат да решат да одобряват първокурсници единствено с една или две оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ). Тази опция регламентират признатите през днешния ден от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на виеше обучение по специалността „ Право” и професионална подготовка „ юрист”.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната. Според мненията им е оправдано и през образователната 2022-2023 година да се резервира методът на банкет от последните две години - с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България. Мотивите са свързани с епидемиологичната конюнктура и нуждата да се сведе до най-малко събирането на огромни групи от хора на конкурсните изпити.

В последните две години поредно наредбата беше изменяна, с цел да се даде независимост на университетите за преценка и избор дали да реализират приема на студенти чрез писмени конкурсни изпити по български език и по история на България или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.

От зрелостниците, които желаят да аплайват „ Право “ през идната академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е належащо и явяване на приемен изпит. Това излиза наяве от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите учебни заведения за академичната 2022/2023 година, подадена до Министерството на образованието и науката.

Министерският съвет реши европейските делегирани прокурори да се обособят в независима конструкция

Правителството одобри промени в Закона за правосъдната власт, ориентирани към гарантиране независимостта на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори, оправомощени да извършват в цялостен размер функционалностите на прокурора, планувани в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, съгласно условията на Регламент (ЕС) 2017/1939.

Настоящите промени плануват отделяне на европейските делегирани прокурори в независима организационна конструкция в прокуратурата, а административните функционалности на началник ще се реализират от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

За обезпечаване на положителни условия на труд и работна среда, с акт на Министерския съвет, ще бъде предоставена на Висшия правосъден съвет (ВСС) подобаваща постройка за активността на европейските делегирани прокурори, където ще бъдат обособени независими регистратура и деловодство, съгласно условията на Закона за отбрана на класифицираната информация и Правилника за използване му. Необходимите средствата за реализиране на активността на европейските делегирани прокурори ще се обезпечават от бюджета на правосъдната власт. Степента на разпоредник с бюджет на ръководителя на структурата на европейските делегирани прокурори ще бъде избрана от пленума на Висш съдебен съвет.

В законопроекта е планувано допълнение (чл.30, ал.2 ЗСВ), с което се цели основаване на гаранции за ясна и транспарантна процедура за конкурентен асортимент за установяване на претенденти от България в Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроюст), които да отговорят на упованията на Регламент (ЕС) 2018/1727. Съгласно условието на Регламента, в националните бюра следва да се дефинират експерти с потвърдено високо равнище на дълготраен на практика опит в региона на наказателното правораздаване, от които да се избира националният член от България в Евроюст, неговият заместител и помощникът на националния член. Изборът ще става въз основа на асортимент, извършен по правила, признати от пленума на Висш съдебен съвет.

Със заключителните разпореждания на закона е планувана смяна в Закона за специфичните разследващи средства и Наказателно-процесуалния кодекс, с които категорично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да желаят потребление на специфични разследващи средства и да употребяват събраните посредством тях данни и материални доказателствени средства по каузи от подготвеност на Европейската прокуратура. Предвидени са промени и в Закона за отбрана на класифицираната информация, което ще разреши на европейските делегирани прокурори да ползват условията за отбрана на класифицираната информация.

Сгрешена винетка ще може да се поправя еднократно

Гражданите ще могат еднократно да поправят закупена електронна винетка, в случай че са позволили техническа неточност при въвеждане на данните за техния автомобил. Ще се разреши корекция на до два от знаците в регистрационния номер на автомобила. Остава в действие опцията за поправяне на категорията и на страната на регистрация. Това плануват промени в Закона за пътищата, оповестени за публично разискване от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Целта на измененията е да се вкара правна опция, която да контролира последствията от нарушавания, регистрирани в интервала от пазаруването на винетка с неточни данни досега на осъществяване на корекцията. Промените са резултат от голям брой сигнали на жители, които са купили съзнателно винетка, само че са сбъркали знак в регистрационния си номер.

Извършената промяна ще има деяние отсега нататък, т.е. ще важи от датата на поправката. Поправената винетка ще е годна до същата дата, до която е била годна в началото купената, само че сбъркана винетка. Промените плануват след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за интервала, в който жителите са употребили републиканските пътища със сбърканата винетка - в случай че имат издадени актове, да не се издава наказателно разпореждане, а в случай че има издадени електронни фишове, те да бъдат анулирани.

Коригирането на данните ще може да се прави единствено еднократно, с цел да се избегнат вероятни умишлени опити една и съща винетка да се трансферира на разнообразни транспортни средства. Ограничението в броя на знаците, за които може да бъде поискана промяна на данните, се предлага още веднъж за попречване на възможни злоупотреби, тъй като е малко евентуално неточност с повече от 2 признака в един 8-знаков регистрационен номер да е неволна.

При подаване на настояването за поправяне, жителите ще би трябвало да дават доказателства за осъществено заплащане на дължимата такса за винетката. Това ще попречва опцията съзнателно да се подават заявки от лица, които разпознават в електронната система платена винетка с непосредствен до техния регистрационен номер. Целта е да се подсигурява сигурността на правилните консуматори за платената от тях винетна такса.

Законопроектът предлага и решение на казуса с обезщетителните такси за превозвачите, който те сложиха пред министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. С измененията се допълват условията по отношение на пътни транспортни средства над 3,5 тона, които употребяват бордово устройство или маршрутна карта. За тях, когато се откри неподаване на декларирани тол данни, това също ще бъде квалифицирано като непозволено, само че ще се даде опция за възнаграждение на оптималната тол такса, вместо директното им санкциониране.

В случай че е налице отчасти неподаване на декларирани тол данни в границите на един календарен ден за тежкотоварно пътно транспортно средство, за което има настоящ контракт с снабдител на услуга по електронно събиране на такса за изминато разстояние (тол такса), на притежателя или ползвателя ще се даде опция да заплати 50 % от оптималната тол такса по чл.10б, ал.5 от Закона за пътищата в период до 7 дни. Срокът стартира да тече от уведомяването за неподаването на данните.

В случай на открито цялостно неподаване на декларирани тол данни в границите на един календарен ден ще се заплаща цялостният размер на дължимата такса, още веднъж в седемдневен период.

И в двете хипотези доставчикът на услугата по електронно събиране на тол такси ще би трябвало да уведомява притежателя или ползвателя на пътното транспортно средство, за което има подписан контракт, до пет дни от определяне на неподаване на данни.

Останалите промени, включени в законопроекта, целят реализиране на сходство на националното законодателство с Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 година за оперативната съгласуемост на електронни системи за пътно таксуване и за улеснение на трансграничния продан на информация за неплащане на пътни такси в Европейски Съюз.

Законопроектът и претекстовете към него можете да видите на интернет страниците на Министерство на регионалното развитие и на Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и в Портала за социална информация.

Правителството утвърди средства от европейските с
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР