Министърката на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Константинос

...
Министърката на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Константинос
Коментари Харесай

Парафирахме заем за 215 млн. лв. от ЕИБ за газовата връзка с Гърция

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й сътрудник Константинос Хадзидакис подписаха през днешния ден в София междупревителствено съглашение за определяне на данъчен режим по плана за създаване на междусистемна газова връзка сред България и Гърция, предаде  " Фокус ".

Финализиран беше и договорът за заем, който страната ни ще вземе от Европейската капиталова банка, както и споразуменията за транспорт на газ с " Булгартрансгаз ", гръцката държавна компания ДЕПА и италианската " Едисон ". 

" Денят е знаков по тази причина, тъй като в него се дава опция да се осъществя дълго чакан план за целия район на Югоизточна Европа. Този ден ще промени напълно образа на пазара на природен газ в района и ще бъде поръчител за енергийната сигурност на страните. Извървяхме дълъг път, до момента в който стигнем до днешния ден, който никога не беше елементарен.

Благодарение на напъните на всички нас, на волята на държавните управления на Гърция и България, на Европейската комисия, на нашите сътрудници от Азербейджан, Съединени американски щати и сътрудниците ни от Европейска инвестиционна банка това се случва. От подписаните документи излиза наяве, че планът за създаване на интерконектора сред България и Гърция към този момент е необратим ", съобщи при подписването Петкова. 

Заемът, който страната ни ще вземе от Европейската инвестициона банка, e на стойност от 215 млн. лева. Той беше утвърден от Министерския съвет в края на август тази година и цели да финансира отчасти построяването на газовата връзка. Заемът ще бъде изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и ще бъде обезпечен от страната. Периодът за усвояването му е 3 година, а срокът за погасяване - 25 година, излиза наяве от решението.

Прогнозните капиталови разноски по плана за газовата връзка са общо 240 млн. евро без Данък добавена стойност. Част от парите би трябвало да са безплатно финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване и от Оперативна стратегия " Иновации и Конкурентоспособност ", както и от личен капитал на акционерите от плановата компания " Ай Си Джи Би " АД. Компанията е с акционери БЕХ и гръцкото капиталово сдружение IGI Poseidon, като дяловете са равни. 

Държавната гаранция за заема за построяването на на интерконектора, планът за който е от близо 10 години и едвам тази година през май се стигна до първа копка, е планувана в бюджета за 2019 г. 

Договорката за данъчните режими пък би трябвало да вкара закрепен режим на корпоративния налог, който ще се ползва за " Ай Си Джи Би " за интервал от 25 години. Фиксираният данъчен режим има за цел да сътвори условия за предвидимост на размера на разноските на вложителите и да понижи риска от повишението на данъчните ставки. 

Проектът за газова връзка сред България и Гърция има поддръжката на двата най-важни български сътрудници - Съединени американски щати и Европейски Съюз. Според показания план тръбата би трябвало да е с обща дължина 183 км - от Стара Загора до гръцкия град Комотини, от които 140 км са на българска територия. Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда м3/год., а оптималният - до 5,5 милиарда м3/год. на идващ стадий. Според проектите на българската страна интерконекторът би трябвало да бъде в употреба следващата година. Тоест тогава градежът би трябвало да е завършил. 

Газовата връзка сред България и Гърция трябваше да е завършена преди години съгласно проектите на енергийното министерство. Целият развой обаче бе белязан от пречки - проблеми с оповестяването на публичните поръчки, забавени периоди и така нататък Планът на третия кабинет " Борисов " първо бе планът да е приключен по време на българското европредседателство на Съвета на Европейски Съюз. То бе в първата половина на 2018 година, само че интерконекторът с Гърция явно не е реалност. 

През май за реализатор на градежа бе определена гръцката компания " Джи&Пи Авакс " (J&P AVAX). Фирмата е предпочетена в състезанието за планиране, доставка и строителство на интерконектора сред България и южната си съседка, като имаше единствено един съперник. Това бе консорциумът сред българските компании ГБС и " Джи Пи Груп " и италианската " Бонатти ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР