Министърът посочи, че трудовата книжка също ще отпадне със сигурност.

...
Министърът посочи, че трудовата книжка също ще отпадне със сигурност.
Коментари Харесай

Министърът на електронното управление: Личната карта с чип няма да замени международния паспорт

Министърът уточни, че трудовата брошура също ще отпадне сигурно. В случая обаче трябвало да бъдат решени някои по-специфични въпроси. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време. 

Личните карти с чип трябваше да ги има много от дълго време. Процедурата започва първо през 2015 година, по-късно през 2018. В момента, за жалост, е „ забила ” в Съда в Люксембург. Това разяснява министърът на електронното ръководство Божидар Божанов.

Той изясни, че задачата на този вид персонални документи е да могат да бъдат употребявани за четци. Другата е чисто официална - Европейската комисия изисква всички персонални документи да имат притежател на информация, както е при паспортите.

Министърът сподели, че подмята на персоналните документи няма да е наложителна. Личната карта с чип няма да размени интернационалния паспорт, тъй като той се изисква за страни отвън Европейски Съюз, по тази причина и ще остане.

Божанов посочи още, че концепцията му е да няма хартиени документи, било то с щемпел или с автограф. „ Няма потребност да минаваме през хартията, с цел да ги използваме. В електронния свят, в случай че не разпечатаме документа, истинността се удостоверява с електронен автограф или щемпел ”, посочи той.

За да могат жителите да декларират услуги онлайн, без да употребяват електронен автограф, ще се вкара електронна идентификация. С телефон, да вземем за пример, ще може да се влезе в избрана система и да се съобщи услуга.

„ Ще се вкарва поетапно. При телефоните ще бъде най-бързо - възнамерявали сме го до шест месеца. С персоналните карти - малко по-късно. С пощите промяната ще е малко по-дълго време, евентуално - следващата година ”, посочи министърът. 

Божанов каза, че гишетата ще бъдат непокътнати за хората, които нямат опция да употребяват онлайн услугите. Ще има съкращения в администрацията, само че това няма да е поради електронните услуги.

„ Съкращенията ще бъдат когато усъвършенстваме функционалността на администрацията. Няма да режем от щатните бройки, единствено тъй като някой е решил, че нещо не му би трябвало ”, сподели още Божанов.

Коментар пристигна и за печатите, като по думите му те са един изнемощял от смисъл механизъм. „ Няма ги в закон съвсем на никое място, само че не престават да се изискват. Идеята е със закон да забраним тяхното условие и да въведем глоба, в случай че някой изиска щемпел. Няма потребност тя да е огромна, само че е значимото да я има ”, съобщи той. 

Той изясни своя обява в обществените мрежи, съгласно която хора споделят, че той ги е изпратил, с цел да получат избран пост.

„ Примерите бяха няколко, сходни един с различен. Гласят, че министърът ги изпраща, главно за предопределение, за опазване на пост. Такива неща се случват в администрацията - непрекъснато, от името на министри, шефове и други. Това са общоприети интриги. Знам за тези неща и те няма да минават ”, предизвести Божанов. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР