Министърът носи отговорността, дошъл е нов министър, който носи кредит

...
Министърът носи отговорността, дошъл е нов министър, който носи кредит
Коментари Харесай

Освободената шефка на Автомагистрали създала схемата с ин хаус поръчки, обясни Гроздан Караджов

Министърът носи отговорността, пристигнал е нов министър , който носи заем на доверие. Имам правото да конфигурирам там хора, на които вярвам. Това съобщи пред Нова телевизия районният министър Гроздан Караджов във връзка о

" Това, което излезе в пресата и което аз не знаех - документите приказват, че цялата скица с ин хаус е била основана по нейна докладна. Не знам, питайте ги тях, който я е назначил от служебното държавно управление. Има гигантска бездна пред това, което приказват пред мен и това , което са правили ", изясни Караджов кадровото си решение.

Припомняме, шефът на " Автомагистрали " Десислава Христова на мястото на Стоян Беличев. Първоначално тя стана член на борда на шефовете, само че по-късно завоюва конкурс и получи позицията на началник на съвета на шефовете. Стана известна и с изявленията си пред депутатите от 46-то Народно заседание, когато се решаваше ориста на парите, които има потребност сдружението.

Още при назначението си районният министър Гроздан Караджов съобщи, че работило като пощенска кутия , която да превъзлага на подизпълнители, при построяването на Автомагистрала " Хемус ", като е употребена малка врата в закона за ин хаус възлагането.

Презюни 2021 година който й бе предоставен от депутатите от 44-то Народното събрание. В отчета се установяват съществени нарушавания и заобикаляне на закона за публичните поръчки посредством непосредствено възлагане от страна на страната на компания, която не разполага с потенциала да извърши дейностите по поръчките.
 Цветан Петков и Евгени Генчев поемат „ Автомагистрали “ ЕАД
Цветан Петков и Евгени Генчев поемат „ Автомагистрали “ ЕАД

Те са назнаяени от вицепремиерът и министър на районното развиване

Относно градежа на нов мост над река Дунав, той е безапелационен, че в 4-годишният мандат на държавното управление може да стартира строителството единствено на един мост над Дунав. 6 години е минималния период без обжалване за изграждане на един или повече мостове.

Две години е единствено подготовката при мост сред две страни. Другата страна също би трябвало да даде график за дейностите, разясни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР