Министърът на земеделието Румен Порожанов и областният управител на Хасково

...
Министърът на земеделието Румен Порожанов и областният управител на Хасково
Коментари Харесай

Министърът на земеделието Румен Порожанов заряза лозите...

Министърът на земеделието Румен Порожанов и регионалният шеф на Хасково Станислав Дечев участваха в празничната гала по зарязване на лозите в масивите на Катарджина Естейт край Свиленград. Гости на церемонията бяха още кметът на Любимец инж.Анастас Анастасов, заместител кметът на Свиленград Мария Костадинова, инж. Красимир Коев- изп.директор на Агенцията по лозата и виното, бизнесмени и винопроизводители от целия район. По остаряла българска традиция до лозовия масив гостите отидоха с песни и танци, а там за здраве и изобилие бе отслужен водосвет.

Виненият бранш в България има своето устойчиво място и се е потвърдил през годините. В страната ни са засадени над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя. Миналата година те са нарастнали с към 14 000 дка, не без помощта на Националната стратегия за подкрепяне на лозаро - винарския бранш. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след ритуалното зарязване на лозята. Той уточни, че за програмата е почнал нов 5-годишен интервал. Тя е с бюджет 133 810 000 евро или 26-27 млн. евро за всяка година. „ По концепция на сектора сме присъединили ограничения за обезпечаване на реколтата и вложения в предприятия. Тези вложения са до 600 000 евро, което не е малко, към 1,2 млн. лева Това дава опция да се създадат усъвършенствания в избите, в това число с замяна на бъчви и други уреди, сподели още Румен Порожанов.

Над 60 млн. литра е износът на вино, като е ориентиран главно за пазарите в Европейски Съюз, Китай, Русия, Съединени американски щати и други Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно създаденото количество. „ Като цяло имаме доста устойчиво построен лозаро - винарски бранш, който е подпомаган от страната “, заключи министър Порожанов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР