Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов проведе в

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов проведе в
Коментари Харесай

Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по де минимис

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов организира в Карлово среща с розопроизводителите и кметовете от района. Той даде обещание държавна помощ " де минимис " за записаните производители, претърпели загуби.

Причина за срещата станаха митингите на розопроизводителите, които блокираха пътя, поради ниските изкупни цени.

 Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово Обновена
Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово

Протестната обсада образува километрични тапи на пътя

" Държавата няма по какъв начин да изкупи розовия цвят, нито пък да въздейства на цените. И без митинг на пътищата щях да дойда ", съобщи земеделският министър.

От думите му стана ясно, че ще се работи в посока приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.

" Ясно би трябвало да разграничим правилните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина . Необходимо е в бърз порядък да се одобри този закон ", изясни Порожанов.

Към момента се следили практики от страна на неточни производители да употребяват първични материали от Иран, Турция и Тунис и да ги сместват с българско розово масло . Така те компрометирали качеството и марката на продукта на международните пазари.

Според Порожанов тези практики дружно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до понижението на изкупните цени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР