Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният

...
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният
Коментари Харесай

Разхлабват още мерки, МЗ с препоръки към църквата за Великденските празници

Министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев оповестиха, че са разговаряли с църковните управляващи по отношение на противоепидемичните ограничения по време на Великденските празници.

Препоръките към храмовете за идните огромни празници - Лазаровден, Цветница и Великден , са:
да се съблюдава физическа отдалеченост най-малко метър и половина сред присъстващите;задължително да се носят маска по време на служенията;да има дезинфектанти в църквите, постоянно да се дезинфекцират контактни повърхности в храмовете;да се обособят обособени коридори за вход и излаз в храмовете, както и да се отварят прозорците;при опция да се понижи продължителността на църковната служба;вярващите да не целуват иконите и да не допират реликвите;върбовите клончета на Цветница да се раздават отвън църквите.
Доц. Ангел Кунчев посочи, че тези рекомендации се отнасят и за визитите на заведения за хранене.

„ Не е неразрешено влизането в църквата, единствено ще би трябвало да спазим и разстояние и прилагане на персонални защитни средства и да заобикаляме скупчването на доста хора. Така както е за всички обекти, с оглед да понижим опцията от предаване на вируса. Достъп до храма хората ще имат, ние им предлагаме това да става в часове, когато няма скупчване на доста хора и при съблюдаване на общите правила, които важат за всичко – и за спектакъл, и за ресторант, и за магазини “, разясни той.

От на следващия ден отпадат някои от до момента настоящите ограничавания , стана ясно още на брифинга.

„ Обсъдили сме няколко благоприятни условия да бъдат разхлабени ограниченията. Определени браншове са приоритет на страната - в региона на образованието, културата, спорта и опазването на здравето “, заяви проф. Костадин Ангелов.

От на следващия ден се позволява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови, просветителни и други обучителни центрове и школи при съблюдаване на физическа отдалеченост от метър и половина. Остава наложително носенето на защитни маски, хигиена на ръцете и постоянно проветряване и стерилизация на пространствата.

Със идната заповед, когато бъде удължена изключителната епидемиологична конюнктура , се планува увеличение на броя на класове, които да участват в учебно заведение.

Ще се позволяват спортните надпревари навън при аудитория 30% от общия потенциал, само че не повече от 1000 души на бранш при съблюдаване на физическа отдалеченост.



Проф. Костадин Ангелов съобщи, че ще става по три метода: с имунизационен паспорт, с негативен PCR тест или с документ за преболедуване на болестта, не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР