Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето

...
Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето
Коментари Харесай

Ананиев ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването

Министърът на опазването на здравето ще предложи два различни модела за бъдещето на опазването на здравето в България.
„ Ще ги слага на обществено разискване с всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, с всички съсловни, пациентски и научни организации, с отрасловите комисии към Народното събрание, с обществеността. Надявам се дружно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не стартират занапред диспути, а да сме уверени, че определеният модел ще работи за хората “. Това съобщи министър Кирил Ананиев по време на парламентарно чуване за Националната здравна карта. „ Всички сме единомислещи, че актуалният здравноосигурителен модел не може да продължава да се ползва в бъдеще. Има потребност от смяна на модела “, добави здравният министър.
Новият модел би трябвало да подсигурява по-добро опазване на здравето за българските жители, а не просто усъвършенстване и дейно потребление на разноските, стана ясно от думите на здравния министър.
Кирил Ананиев изясни, че основна роля в модела ще има Националната здравна осведомителна система (НЗИС) . „ Когато нашият екип влезе в министерството, планът за НЗИС беше замразен. Мога да ви уверя, че ние го вдигнахме на крайници и реализацията му е в ход. Усилията ни са ориентирани към това доникъде на идната година да имаме електронно опазване на здравето и НЗИС “, акцентира още министър Ананиев. В момента Министерство на здравеопазването работи по електронния търг за лекарствените артикули, както и по плана за модернизиране на незабавната помощ . Предвидено е всички тези планове да бъдат принадлежности в новия здравноосигурителен модел.
В днешното си съвещание народните представители взеха решение в период до 30 септември министърът на опазването на здравето да показа за разискване в Комисията по опазване на здравето към Народното събрание идея за развиване на здравното обезпечаване и за секторни промени в системата на опазването на здравето с съответни цели и периоди за осъществяването им. Концепцията би трябвало да бъде показана след извършено необятно публично разискване с всички заинтригувани страни, резултатите от разискването ѝ също би трябвало да бъдат предоставени на отрасловата парламентарна комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР