Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че ваксините идват регулярно

...
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че ваксините идват регулярно
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: У нас ваксината на Астра Зенека ще се прилага и на пациенти над 55 години

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов съобщи, че имунизациите идват регулярно в страната и имаме задоволително количества ваксини.

" Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и изрично решение, че България ще ползва имунизацията на " Астра Зенека " и на възрастни пациенти над 55 години, над 65 години, защото това са рекомендациите на европейските специалисти от Европейката организация по медикаментите. Всичко останало е плод на друг вид решения, което не почива на медицински обстоятелства и резултати ", сподели министърът.

Той удостовери, че са обезпечени ваксини за всички искащи, които ще обслужват целия развой на изборите - от членовете в изборните комисии, служителите на реда и така нататък

Ангелов даде старт на стратегия за развиване на незабавната здравна помощ. Символичното начало беше в град Бяла, Русенско, където планът планува за филиала на Спешната помощ да бъде издигната напълно нова постройка.

Пред публицистите министър Ангелов съобщи, че има известно повишаване в броя на заболелите от ковид у нас, само че ще изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния интервал.

" Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви ограничения, защото тези меки сега дават резултат ", сподели той.

По мотив получилото се неразбирателство с несъстоялия се старт на имунизация измежду членовете на ЦИК, здравният министър заяви, че в сряда му следва среща с управлението на комисията.

Готови сме изборите да се проведат безвредно както за членовете на изборната администрация, по този начин и за гласоподавателите, съобщи още проф. Ангелов.

" Не обмисляме опция с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото все още решение, което е европейско решение, е влизането в България с негативен PCR тест ", беше безапелационен Ангелов.

След първата копка за новата постройка на Спешна помощ в Бяла здравният министър заяви още, че се разисква план за делене на страната на най-малко 10 области, в които да бъдат обособени огромни лечебни заведения, които да бъдат изцяло идентични. В концепцията е залегнало страната да насочи напъните си тези лечебни заведения да бъдат осъвременени с инсталация и задоволително медицински личен състав. Така пациентите ще могат да получат съответна здравна грижа във всяка една от тези 10 лечебни заведения, заяви проф. Ангелов.

Той обаче подчертава, че един от главните проблеми пред бранша е обезпечаване на България с медицински експерти. " Имаме извънреден проблем с това ", призна министърът.

В рамките на стартиралия през днешния ден план ще бъдат изцяло актуализирани и осъвременени 237 обекта от системата на незабавната здравна помощ, в това число 27-те центъра за незабавна здравна помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те незабавни отделения в държавните лечебни заведения.

Основната цел на плана е обезпечаване на подобаваща и ефикасна здравна инфраструктура, допринасяща за възстановяване качеството и сигурността при оказването на здравна помощ, включително и възстановяване на достъпа за лица с увреждания, прецизират от Министерството на здравеопазването.

Общият бюджет на плана е близо 164 милиона лв.. Почти 400 000 лв. от тях са национално съфинансиране, останалите средства са обезпечени от Европейския фонд за районно развиване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР