Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ангажимент да създаде работна група

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ангажимент да създаде работна група
Коментари Харесай

Кирил Ананиев ще създаде работна група за обмисляне на нуждата от национална онкологична стратегия

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев ангажимент да сътвори работна група от лекари и икономисти, която да обмисли и реши потребността от основаване на национална онкологична тактика. Това стана по време на парламентарния надзор през днешния ден.

Ако работната група реши, че има място за такава тактика, поемам отговорността да работя по нея, добави министър Ананиев.

Държавата има съществено отношение към пациентите с онкологични болести, акцентира министър Ананиев.

Той уточни, че данните в международен мащаб демонстрират, че след сърдечно-съдовите болести ракът продължава да е втората по периодичност причина за умирания от хронични неинфекциозни заболявания. България не прави изключение, добави още той и цитира данни от Националния център за публично здраве и разбори, показващи, че злокачествените болести заемат второ място от умиранията от хронични незаразни заболявания.

Към момента няма направена Национална онкологична тактика, сподели министър Ананиев, само че напомни, че има Национална стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2014-2020 година, в която попадат и злокачествените болести.

От тази година НЗОК ще заплаща цената на 6 новаторски молекули за лекуване на малигнени хемопатии и на 5 нови прицелни молекули за лекуване на солидни тумори, добави още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР