Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи основни насоки за

...
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи основни насоки за
Коментари Харесай

Здравният министър предлага промяна на модела на здравната система

Министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров предложи съществени насоки за смяна на модела на здравната система. "Искаме да сложим началото на смяна. Здравната система може да работи по-добре. Постигнали сме нужното единодушие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да започват промени върху настоящия Национален рамков контракт ", уточни той по време на взаимен брифинг с управленията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българския лекарски съюз (БЛС).
Служебният министър изясни и какви тъкмо промени предлага.
„ На първо място ще упорствам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено през 2015 година Няма данни това да е подобрило здравната помощ. Имаме единодушие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за лечебни заведения, които пациентите не търсят “, изясни Кацаров.
Друга тематика, която е била разисквана с НЗОК и БЛС, е за промени в цените на медицинските услуги. „ Много от тях са образувани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се създадат такива промени, те ще стават още по-дълбоки “, уточни министърът.
„ Ще упорствам да се вкарат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има съпътстващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен - да се селектират пациенти “, добави той.
Той уточни още, че би трябвало да се трансферират повече действия от болничната към извънболничната помощ. „ Повече действия би трябвало да се правят в извънболничната помощ, защото модерната медицина към този момент разрешава още действия, осъществявани в болничната помощ да се трансферират в доболничната. Трябва да можем да реагираме и да променим разпоредбите, по които работим. Това ще разреши същата услуга да се извърши на по-ниска цена, в сравнение с в настоящия миг “, сподели още той.
Обсъждано е и прекратяване на денонощното разположение на персоналните лекари, тъй като, по думите на министъра, се знае, че това е на практика неизпълнимо.
Ще се търси метод за повишение на контрола от страна на пациентите. Кацаров посочи, че и потребителите би трябвало да са заинтригувани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.
„ Предстоят договаряния за промени в Националния рамков контракт, уповавам се да стартират в този момент и ще упорствам да се обсъдят деликатно и умерено, с цел да се намерят решения за добре работеща система “, сподели още Кацаров.
Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев сподели, че специалистите ще обсъдят какви биха могли да бъдат измененията в нормативната уредба, а за цени може да се приказва през есента, когато ще има изясненост за бюджета на НЗОК.
Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров от своя страна уточни, че концепциите на министъра са били обсъждани в съсловната организация.
„ Важно е парите да следват пациента, да не се дефинират в някой кабинет, значимо е да изнесем огромна част от дейностите в извънболничната помощ “, означи той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР