Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев информира еврокомисаря по въпросите ...

PromoMall.bg
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев информира еврокомисаря по въпросите

България настоя пред ЕК да се предоговори сделката с Pfizer, за да се купят по-малко ваксини

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев осведоми еврокомисаря по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду за потребността от дейно решение на обстановката с имунизациите против COVID-19 и подписаните от Европейската комисия контракти. Това се случи в границите на видеоконферентна среща, извършена през днешния ден, 7 декември, оповестиха от.

Асен Меджидиев напомни, че от страна на България до Европейската комисия е изпратено писмо по мотив на контракта с Pfizer, както и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

България не престава да упорства за предоговаряне на изискванията по контракта, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, за доставка на ваксини за срока 2022-2023 година Възможните решения са или преустановяване на въпросния контракт, или незабавна смяна в посока доста понижаване на количествата, планувани в контракта, като се обезпечи опцията на страните членки да поръчват действително нужните им количества. Това стана ясно от изявлението на здравния министър. Д-р Асен Меджидиев посочи, че следва да се обмисли опцията за назад изкупуване на имунизациите от страна на Европейската комисия.

Министър Меджидиев предизвести, че в случай че не се промени или приключи договорът, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, или не се подсигурява понижаване на количествата с алтернатива за поръчване на действително нужни количества, то идните доставки подлежат на бракуване още от момента на приемане, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск не единствено за България, само че и за Европейска комисия, и то в изискванията на сериозна финансова рецесия. По време на диалога сред доктор Асен Меджидиев и Стела Кириакиду здравният министър на България акцентира, че това е следващ опит за предоставяне на явен сигнал към Европейска комисия за нуждата от интервенция.

В петък, 9 декември, министърът на опазването на здравето доктор Асен Межидиев ще взе участие в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част " Здравеопазване " ) /EPSCO/, в Брюксел. В рамките на съвещанието министрите на опазването на здравето на страните членки ще проведат спор точно по тематиката за имунизациите за COVID-19 и по-специално по отношение на ограниченията, които Европейската комисия следва да предприеме от името на страните членки във връзка със съществуващите съглашения за закупуване на ваксини (АРА).

Източник: dir.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg