Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев информира еврокомисаря по въпросите

...
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев информира еврокомисаря по въпросите
Коментари Харесай

Служебният здравен министър проведе видеоконферентна среща с еврокомисар Стела Кириакиду

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев осведоми еврокомисаря по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду за потребността от дейно решение на обстановката с имунизациите против Covid-19 и подписаните от Европейската комисия контракти. Това се случи в границите на видеоконферентна среща, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев напомни, че от страна на България до Европейската комисия е изпратено писмо във връзка на контракта с Pfizer, както и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

България продължава да упорства за предоговаряне на изискванията по контракта, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, за доставка на ваксини за интервала 2022-2023 година Възможните решения са или преустановяване на въпросния контракт, или незабавна смяна в посока доста понижаване на количествата, планувани в контракта, като се обезпечи опцията на страните членки да поръчват действително нужните им количества.

Ако не се промени или приключи договорът, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, или не се подсигурява понижаване на количествата с алтернатива за поръчване на действително нужни количества, то идните доставки подлежат на бракуване още от момента на приемане, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск освен за България, само че и за Европейска комисия, и то в изискванията на сериозна финансова рецесия, уточни по време на срещата доктор Асен Меджидиев и акцентира, че това е следващ опит за предоставяне на явен сигнал към Европейска комисия за нуждата от интервенция.

По обявата работи: Гергана Хрисчева БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата Green Deal BNR 2022 Podcast
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР