Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изрази мнение пред депутатите

...
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изрази мнение пред депутатите
Коментари Харесай

Рашков поиска повече свобода за МВР да разследва без прокуратурата

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изрази мнение пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, че проверяващите органи би трябвало да получат по-голяма самостоятелност от прокуратура та в работата си. Според него Министерство на вътрешните работи следва да може когато и да е да образува досъдебно произвеждане без изговаряне на държавното обвиняване, а освен в неотложни случаи, както е сега.

" За огромно страдание положението на българската прокуратура и нормативното споразумяване на пълномощията на прокуратура та е една сериозна спънка за навреме следствие ", акцентира министърът.

Рашков даде образец и с това, че законът не дава право на проверяващия орган, който прави оперативната активност, да изиска от съда използване на специфични разследващи средства. Вместо това е нужно първо да се обърне към наблюдаващия прокурор, който чак по-късно да сезира съда за използване на СРС по делото. Такова ходатайство на прокуратура та е належащо и при претенции на проверяващите да извършат претърсвания и изземвания. Рашков описа как за парите от Автомагистрала " Хемус " проверяващите са поискали да проведат такова претършуване, само че наблюдаващият прокурор по делото веднага излязъл в 20-дневен отпуск. " Разследващите функционалности на страната на процедура бяха блокирани ", съобщи вътрешният министър.
Той разяснява още, че се плануват структурни промени в силовото ведомство, които да го освободят от несвойствени функционалности. Обсъжда се Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " да бъде изведена в независима организация отвън Министерство на вътрешните работи. Освен това се предлага Медицинския инстут на Министерство на вътрешните работи да премине към Министерството на здравеопазването. Рашков посочи също, че ще има и кадрови промени в районните ръководства на страната поради разликата в натовареността, само че това няма става със съкращения, а с преливане на чиновници.
Наскоро синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи излязоха с остра позиция против " промените на парче " във ведомството и желаеха незабавна среща с премиера. Те се оповестиха срещу изваждането от структурата му на дефинира звена и дирекции, измежду които и организация " Миграция ". Днес вътрешният министър отхвърли, че се възнамерява организацията да бъде отделена от Министерство на вътрешните работи.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР