Министърът на външните работи Светлан Стоев подчерта ключовата роля на

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев подчерта ключовата роля на
Коментари Харесай

Светлан Стоев: София винаги е била сред най-активните поддръжници на разширяването на ЕС

Министърът на външните работи Светлан Стоев акцентира основната роля на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като най-значим и изчерпателен политически формат за съдействие в района, в това число поради устрема на страните за европейска и евроатлантическа интеграция.

Светлан Стоев е отпред на българската делегация в заключителните срещи на турското ротационно председателство на ПСЮИЕ на 17 юни в Анталия - Среща на министрите на външните работи и Среща на държавните и държавни ръководители, оповестиха от Министерство на външните работи.

Европейската вероятност на страните от Югоизточна Европа е витално значима за дълготрайната непоклатимост и сигурност, акцентира министър Стоев в изявленията си пред външните министри и водачите на държавите-участнички. Той напомни, че ПСЮИЕ е иницииран в София преди 25 година и удостовери, че укрепването на връзките сред страните от ПСЮИЕ и Европейски Съюз продължава да бъде главен приоритет за България.

„ София постоянно е била измежду най-активните поддръжници на процеса на разширение на Европейския съюз. Нашата поддръжка е поредна и се основава на основни правила като личните заслуги на страните и поддържането на добросъседски връзки “, съобщи Светлан Стоев. „ Ние ясно разбираме и имаме вяра, че надеждната вероятност за присъединение е най-силният тласък за промяна в Югоизточна Европа. Гарантирането на доверието в процеса на разширение е от първостепенно значение, само че въпреки това страните кандидатки за участие в Европейски Съюз също би трябвало да изпълнят уговорките си”, акцентира още външният ни министър.

В рамките на форума министрите на външните работи и водачите на страните-участнички направиха обзор на развиването на районното съдействие в интервала на турското председателство на ПСЮИЕ (1 юли 2020 – 30 юни 2021 г.) и разискаха опциите за неговото по-нататъшно задълбочаване.

„ Активното и рационално съдействие в границите на съществуващите формати и въз основа на правилата на изчерпателност, районна принадлежност и добросъседство, е от решаващо значение за реализиране на дълготрайна сигурност, непоклатимост и разцвет в Югоизточна Европа “, съобщи министър Стоев. Изтъкната бе договореността за основаване на Общ районен пазар в Западните Балкани, реализирана на Софийската среща на върха на Берлински развой през ноември 2020 година, както и приемането на изчерпателен стопански и капиталов проект на Европейски Съюз за Западните Балкани, демонстриращи мощната поддръжка за района.

Министър Стоев посочи и нуждата от координирано съдействие и взаимност за превъзмогване на отрицателните стопански и обществени последствия от коронавирусната пандемията. Държавните и държавни ръководители одобриха декларация от срещата, в която се отбелязва 25-годишнината от основаването на Процеса и се акцентира приносът му за сигурността и стабилността в района. Лидерите утвърдиха и новата Стратегия 2030 за Югоизточна Европа, която надгражда предходната тактика, обхващайки към този момент всичките 13 страни от ПСЮИЕ.

Подчертана бе ролята на Съвета за районно съдействие (СРС) като „ оперативна ръка “ на ПСЮИЕ и приета водещата му роля в координирането и правенето на Стратегия 2030. Приет бе и годишният отчет на СРС за интервала 2020 – 2021 година, като бе разискван и въпросът за избора на нов общоприет секретар на Съвета. Министър Стоев пожела триумф на идното гръцко председателство на ПСЮИЕ и изрази убеденост в бъдещото развиване на районното съдействие.

Република България е основател за основаването на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, като водещ политически формат за разговор в района. Началото на самодейността е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която приема Софийската декларация за добросъседски връзки, непоклатимост, сигурност и съдействие на Балканите. Освен България, страни-участнички в ПСЮИЕ са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР