Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази подкрепа и солидарност

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази подкрепа и солидарност
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев: България подкрепя Икономическия план за демократичното развитие на Беларус

Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази поддръжка и взаимност с народа на в напъните му за създаване на демократично бъдеще и приветства Икономическия проект на Европейски Съюз за страната по време на съвещание на Съвета „ Външни работи “ в Люксембург.

„ България поддържа Икономическия проект за демократичното развиване на  Беларус, предусещащ помощ от 3 милиарда евро, който да бъде задействан при позитивна смяна в страната. Белоруският народ има право на свободно развиване, икономическо възобновяване и по-добро бъдеще “, съобщи министър Стоев по време на извършената неофициална среща с опозиционния водач Светлана Тихановская.
 Светлан Стоев ще взе участие в Срещата на външните министри Светлан Стоев ще взе участие в Срещата на външните министри
Министърът на външните работи Светлан Стоев ще води българската делегация за Срещата на външните министри и Срещата на върха на държавн...

Във връзка с продължаващото утежняване на обстановката в Беларус и все по-репресивния метод по отношение на гражданското общество и опозицията в страната Съветът „ Външни работи “ одобри четвърти пакет ограничаващи ограничения, в който са включени и директно виновни лица за отвличането на полета на „ Райънеър “ на 23 май 2021 година Беше взето политическо решение за налагане на секторни стопански наказания, които значително да засилят натиска върху режима на Лукашенко. Съветът удостовери своята единна и безапелационна поддръжка за народа на Беларус и правото му на либерален избор, като разиска способи за спомагателна поддръжка на Европейски Съюз за белоруската опозицията и гражданско общество.

Дневният ред на СВнР включваше още полемики по Ирак и връзките Европейски Съюз - Латинска Америка, както и обзор на необятен кръг настоящи външнополитически въпроси.

„ Напълно поддържаме напъните на иракското държавно управление да извърши стопански, политически и обществени промени, както и да продължи позитивните промени в областта на сигурността и битката с тероризма. Успехът на тези старания е от голямо значение за стабилността и сигурността на Ирак и района “, съобщи министър Светлан Стоев в изявление и от името и на външните министри на Австрия, Чехия, Хърватия и Полша по време на работна сесия с иракския им сътрудник Фуад Хусейн. Европейските министри подчертаха основното значение на провеждането на почтени, транспарантни и приобщаващи избори на 10 октомври 2021 година и потвърдиха готовността за изпращане на наблюдателна задача на Европейски Съюз, в случай че изискванията разрешават. В хода на полемиката министрите на страните членки приканиха за спазване на върховенството на закона, правата на индивида, за усилване на съдействието по битката с тероризма, ръководството на границите и миграцията. Дадена бе висока оценка за напъните на иракското държавно управление за деескалация и доближаване на позициите на страните от района.

В рамките на Съвета бе разисквано укрепването на връзките на Европейски Съюз с страните от Латинска Америка и Карибите (ЛАК), в това число усилване на политическия разговор, изследване на опциите за осъществяване на Среща на върха до края на годината. Акцент бе подложен върху взаимоотношението в поддръжка на мултилатерализма, усилването на търговско-икономическото съдействие, възобновяване от пандемията и достъпа до ваксини.
 Светлан Стоев: Външнополитическите ни цели остават непроменени Светлан Стоев: Външнополитическите ни цели остават непроменени
Приоритетите на България във външната политика остават непроменени. Това съобщи министърът на външните работи Светлан Стоев на среща с Д...

Върховният представител на Европейски Съюз Жозеп Борел показа резултатите от неотдавнашните си визити в Ливан и Индонезия. Разгледани бяха връзките Европейски Съюз – Русия и Европейски Съюз – Турция в подтекста на идните полемики на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 година Сред разискваните въпроси бяха също по този начин Близкоизточният спор, Мали, Етиопия, разговорът Белград – Прищина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР