Министърът на външните работи Светлан Стоев и чешкият му колега

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев и чешкият му колега
Коментари Харесай

България и Чехия залагат на икономиката и туризма

Министърът на външните работи Светлан Стоев и чешкият му сътрудник Якуб Кулханек препотвърдиха отличните връзки сред България и Чехия и разискаха опциите за задълбочаване на съдействието в голям брой сфери от съвместен интерес.

„ Радваме се на обичайно положителни двустранни връзки, споделяме общи полезности в границите на Европейски Съюз и НАТО, сред нас съществуват дълбоки исторически и културни връзки “, съобщи Светлан Стоев, който одобри през днешния ден Якуб Кулханек на работно посещаване у нас.

Сред тематиките на диалозите бяха настоящи въпроси от двустранните връзки, европейския дневен ред, евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, идният летен туристически сезон и опцията за по-голямо наличие на чешки туристи у нас, както и разкриването на изборни секции в Чехия за парламентарните избори за Народно заседание на 11 юли 2021 година

Българската страна насочи зов към чешките сътрудници за даване на единодушие за разкриване на изборни секции и отвън посолството в Прага - в обитаеми места, в които е реализиран нужният брой заявки. Чешкият външен министър пое ангажимент този въпрос да получи своето позволение в идващите дни.

Във връзка с настоящите ограничения за пътешестване на жителите на двете страни делегациите разискаха и опциите за използването на цифровия документ за COVID-19 на Европейски Съюз. Светлан Стоев изрази убеденост, че с помощта на изискванията, които страната ни предлага, чешките туристи ще почиват у нас и това лято.

„ Въпросите, които дискутирахме и по които постигнахме единодушие, в действителност ще облекчат пътуванията през идващите месеци и България ще се трансформира в тази дестинация за чешките туристи, която постоянно е била през последните години “, съобщи Светлан Стоев.

В диалозите взеха присъединяване също и министърът на туризма Стела Балтова, и заместник-министърът на опазването на здравето Тома Томов.

Министър Балтова акцентира, че Чехия е значим стопански сътрудник, в това число от позиция на туризма, като през 2019 година България е била посетена от 189 000 чешки туристи. Тя увери чешкия външен министър в изискванията за сигурност у нас и подхванатите противоепидемични ограничения в сходство с условията на Световната здравна организация. През летния сезон се чакат 700 полета от Чехия за Бургас и 160 за Варна.

„ България е обичана дестинация за доста чешки туристи, които обичат да почиват у вас през лятото “, съобщи министър Кулханек. Чешката страна предвижда тази година нейните туристи у нас да доближат 200 000 души. Той оцени високо направеното в България за обезпечаване на сигурността на туристическия сезон и насочи молба чешките туристи у нас да бъдат допускани 22 дни след слагане на първа доза ваксина. Искането на чешката страна се чака да бъде прегледано на съвещание на експертна група в границите на днешния ден.

По време на диалозите двамата министри се договориха допустимо най-скоро да бъде проведено съвещание на Работната група сред двете страни за икономическо съдействие, както и да бъдат активизирани контактите сред двете министерства на външните работи. Министър Стоев акцентира, че двете страни имат голям капацитет за развиване на икономическото съдействие, а чешкият му сътрудник оцени България като доста значим и важен сътрудник на Чехия във връзка с вложенията и търговията. Якуб Кулханек изрази удовлетворение от обстоятелството, че през първите 6 месеца се е стигнало до повишение на стокообмена след спада през 2020 година поради пандемията.

По време на срещата министрите Стоев и Кулханек потвърдиха твърдата поддръжка на двете страни във връзка с процеса на разширение на Европейски Съюз и европейския път на Западните Балкани.

„ Европейската вероятност на страните от Западните Балкани е един от главните цели на българската външна политика “, акцентира Стоев. Той напомни, че в позицията на България във връзка с Република Северна Македония е налице цялостна последователност.

„ За нас е от основно значение поддържането на добросъседските връзки и приемането на нужните гаранции за осъществяване на Договора от 2017 година “, съобщи Светлан Стоев. Той посочи, че България е отворена за деен разговор и увери, че и през последните дни се прави всичко допустимо – както от българска страна, само че и от страна на Република Северна Македония – за построяването на положителна атмосфера и възобновяване на доверието в връзките.

„ От нашия непосредствен комшия чакаме градивен отговор за намиране на стабилно и трайно решение, което ще способства за сигурността и просперитета освен на нашите две страни, само че и на целия район “, сподели външният ни министър.

Министър Кулханек изрече признателност и за поддръжката и солидарността на българската страна по отношение на детонациите във Врбетице. Двамата министри подчертаха, че институциите по сигурността на двете страни ще продължат да си сътрудничат за изясняване на събитията към случая в Чехия, както и сходни гърмежи на територията на България.

Министър Стоев изрази удовлетворение от диалозите с чешкия си сътрудник. Той напомни, че България и Чехия през 2020 година означиха важен празник - 100 години от установяването на дипломатическите връзки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР