Министърът на външните работи Николай Милков откри Зимно училище по

...
Министърът на външните работи Николай Милков откри Зимно училище по
Коментари Харесай

Министър Н. Милков откри ХVI Зимно училище по дипломация в Сандански

Министърът на външните работи Николай Милков откри „ Зимно учебно заведение по дипломация “, което се провежда за шестнадесета поредна година от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, с поддръжката на фондация,,Ханс Зайдел " в България. Международният семинар „ Зимно учебно заведение по дипломация “ ще се организира в град Сандански в интервала 20 – 24 март 2023 година

,,Зимното учебно заведение по дипломация се потвърди като уместно място за взаимно образование и обогатяващ разговор сред младите професионалисти‘‘, съобщи министърът на външните работи пред участниците в семинара като насочи поздравления към Дипломатическия институт и Фондация Ханс-Зайдел за Югоизточна Европа за значимите определени тематики и цялостните организационни старания.

Тазгодишното издание на семинара е на тематика,,Регионална сигурност, стопански и климатични провокации в Югоизточна Европа и Черноморския район ”. Участие в него ще вземат 21 младши дипломати от 17 страни от Югоизточна Европа, Черноморския район и Европейски Съюз.

Министър Милков акцентира, че след началото на експанзията на Руската федерация против Украйна, България продължава да бъде виновен и благонадежден сътрудник и съдружник в границите на Европейски Съюз и НАТО, като взе участие градивно в груповата работа и решения. Николай Милков подчертава, че България е отпуснала над 240 млн. евро от държавния си бюджет за филантропична и различен тип помощ за Украйна.

По отношение на Западните Балкани и Черноморския район, първият ни посланик бе безапелационен, че насърчаването на районната непоклатимост, трансграничното съдействие и добросъседските връзки в Югоизточна Европа остава главен и дълготраен приоритет за България. В този подтекст, българската страна отдава извънредно значение на идеята за отбрана и одобряване на законните права и ползи на българските жители и общности в чужбина.

В рамките на откриването, приветствия към участниците в семинара направиха Таня Михайлова, шеф на Дипломатическия институт, и доктор Клаус Физингер, районен шеф на Фондация „ Ханс Зайдел “ за Югоизточна Европа.

Основна цел на семинара е да събере представители от новото потомство на дипломатическата работа на страните от Югоизточна Европа, Черноморския район и държавите-членки на Европейски Съюз.

„ Заедно, вие ще имате опцията да разисквате основни трендове, свързани с общата външна политика на Европа. Взаимното съгласие и построяването на доверие сред всички вас е в основата на основните цели на „ Зимното учебно заведение “, посочи Таня Михайлова.

По време на петдневния семинар, който отбелязва и 20 години от основаването на Дипломатическия институт, лектори ще бъдат дипломати от Министерство на външните работи, български и задгранични специалисти.

След лекцията на българския външен министър, участниците имаха опция да изслушат и посланика на Австрия у нас Н.Пр. Андреа Икич-Бьом, дипломат Драгомир Заков, доктор Меглена Плугчиева и други

В своята 16 годишна история, „ Зимното учебно заведение по дипломация “, проведено от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, е събрало общо 424 участници от 39 страни.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР