Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонни

...
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонни
Коментари Харесай

Чавушоглу обсъди със Захариева ситуацията в Източното Средиземноморие

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу организира телефонни диалози със своите сътрудници от България, Унгария и Литва, заяви Анадолската организация.

По информация на източници от турското външно министерство, те са разискали последните събития в Източното Средиземноморие.

Разговорите са преди утрешния ексклузивен Съвет по външни работи, по време на който ще бъде дискутирано повишеното напрежение сред Атина и Анкара в Източното Средиземноморие, откакто Турция разгласи, че ще продължи с изследванията и сондажите там.

Като част от дейностите по изследване на въглеводороди в страната, на 10 август 2020 година Турция издаде NAVTEX (навигационен телекс), като разгласи, че нейният транспортен съд „ Орудж Реис” ще стартира нови сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие.

Решението на Турция беше оповестено след съглашението за морските граници сред Гърция и Египет, които го подписаха единствено ден, откакто Турция съобщи, че ще отсрочи дейностите си в района в символ на благосклонност и вследствие посредническите старания на Германия.

Анкара разгласи, че не признава съглашението и изпрати „ Орудж Реис” да продължи своята активност в зоната на континенталния шелф на Турция.

Корабът ще продължи изследванията в Източното Средиземноморие до 23 август, дружно плавателните съдове „ Чингис Хан” и „ Атаман”.

Турция поредно оспорва едностранното сондиране от страна на Кипър в Източното Средиземноморие, потвърждавайки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в региона.

Решението на Турция да разгласи нови изследвания в Източното Средиземноморие провокира паника в Гърция, която в отговор на тези дейности сложи в бойна подготвеност военноморския си флот.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР