Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристига в

...
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристига в
Коментари Харесай

Лавров в Мали, подкрепя хунтата срещу джихадистите

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров идва в Мали за диалози с водачите на хунтата, които желаят помощта на Москва в битката с ислямисткото въстание, съобщи Агенция Франс Прес.

Посещението за по-малко от 24 часа ще бъде третото пътешестване на Лавров в Африка от юли насам, част от опита за разширение на наличието на Русия на континента на фона на необятната интернационална изолираност след нахлуването на Москва в Украйна предходната година.

Откакто пое контрола над Мали в два преврата от август 2020 година насам, военната хунта одобри съветската поддръжка, с цел да подкрепи антиджихадистката си битка. По-рано хунтата войските на някогашния колониален държател Франция.

Няколко малийски публични лица са пътували до Москва, само че визитата на Лавров е " първото по рода си ", ориентирано към затвърждаване на " нова динамичност " за съдействие в региона на сигурността и стопанската система сред двете страни, съгласно външното министерство на Мали.

Лавров ще организира диалози с водача на страната полковник Асими Гойта и неговия първи посланик Абдулайе Диоп.

Мали към този момент получи самолети и хеликоптери от Русия, както и няколкостотин съветски бойци, разказани от малийските водачи като инструктори, които оказват помощ за подсилване на защитата и суверенитета на Мали.

Западни публични лица и някои групи за отбрана на правата настояват, че бойците в действителност са наемници от група " Вагнер “.

Лидерите на Мали настояват, че са постигнали триумфи в битката против ислямистите, които през последното десетилетие са се насочили против държавното управление.

Но задграничните наблюдаващи, в това число Организация на обединените нации, сложиха под подозрение тези изказвания, като означиха продължаващите набези в северната и североизточната част на страната.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР