Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф обвини Израел

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф обвини Израел ...

Иран се закани да отмъсти на Израел за атака по ядрен обект


Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф обвини Израел в диверсия срещу ядрен обект в Натанз и обеща ислямската република да отмъсти за това. Според Зариф по този начин израелската страна показва, че не иска да позволи на Иран да постигне напредък по въпроса за свалянето на санкциите. 

"Ционистите искат да отмъстят на иранския народ, в отговор на успехи в процеса за свалянето на санкциите. Нашият отговор ще стигне до самите ционисти", е цитиран Зариф от държавната информационна агенция ИРНА.

Говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде, пък нарече атаката "акт на ядрен тероризъм на иранска земя" и добави, че повредените центрофуги за обогатяване на уран ще бъдат подменени с нови, още по-съвременни.

На 11 април бе обявено, че в завод за обогатяване на уран в Натанз е станала авария в електрозахравнащата система. Засегнати са подземни центрофуги, за чието възстановяване може да е необходима една година.

Вчера вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че според негови източници, за диверсията е отговорно израелското разузнаване. Повредата в захранването е била причинена от контролирани взривове. 

Според израелската тв- и радиокомпания "Кан", с позоваване на "източници от разузнаването", зад инцидента стои израелската тайна служба "Мосад". Още вчера вицепрезидентът на Иран и ръководител на Оранизацията за атомна енергия на  страната Али Акбар Салехи заяви, че инцидентът е целенасочена атака и е проява на "ядрен тероризъм". Беше обявено също така, че шефът на Организацията Бехруз Камалунди е пострадал при инцидента, тъй като по това време е бил на инспекция в ядрения обект. Според една от информациите, той е паднал от височина 8 метра и има множество травми.

 

Ядрената сделка с Иран

През 2015 г. Иран се договори с шест страни (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция) Общ план за действие, който предполага сваляне на ограниченията срещу Техеран в замяна на отказ от обогатяване на уран за военни цели. През 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп едностранно напусна договора и възстанови тежките санкции срещу ислямската република.

Година по-късно Техеран заяви за поетапно намаляване на своите задължения, а в края на 2020 г. в страната бе  приет закон, който води до това, че към отмяна на санкциите ще се върви по обратен начин - чрез активизирането на ядрената дейност на Иран.

След това иранските ядрени учени започнаха да обогатяват уран до 20% (ядрената сделка предполага обоготяване до ниво 3.67%), а също така ограничиха от 23 февруари инспекционните възможности на Международната агенция за атомна енергия (МАГАТЕ). Законът разрешава задействането на много по-мощни центрофуги за обогатяване на уран, някои от които вече работят.

Източник: segabg.com