Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф обвини Израел

...
Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф обвини Израел
Коментари Харесай

Иран се закани да отмъсти на Израел за атака по ядрен обект

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф упрекна Израел в измама против нуклеарен обект в Натанз и даде обещание ислямската република да отмъсти за това. Според Зариф по този метод израелската страна демонстрира, че не иска да разреши на Иран да реализира прогрес по въпроса за свалянето на глобите. 

" Ционистите желаят да отмъстят на иранския народ, в отговор на триумфи в процеса за свалянето на глобите. Нашият отговор ще стигне до самите ционисти ", е представен Зариф от държавната осведомителна агенция ИРНА.

Говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде, пък назова офанзивата " акт на нуклеарен тероризъм на иранска земя " и добави, че развалените центрофуги за обогатяване на уран ще бъдат сменени с нови, още по-съвременни.

На 11 април бе оповестено, че в цех за обогатяване на уран в Натанз е станала повреда в електрозахравнащата система. Засегнати са подземни центрофуги, за чието възобновяване може да е нужна една година.

Вчера вестник " Ню Йорк таймс " заяви, че съгласно негови източници, за диверсията е отговорно израелското разузнаване. Повредата в зареждането е била породена от следени гърмежи. 

Според израелската тв- и радиокомпания " Кан ", с позоваване на " източници от разузнаването ", зад случая стои израелската загадка работа " Мосад ". Още през вчерашния ден вицепрезидентът на Иран и началник на Оранизацията за атомна сила на  страната Али Акбар Салехи съобщи, че случаят е целенасочена офанзива и е демонстрация на " нуклеарен тероризъм ". Беше оповестено също по този начин, че шефът на Организацията Бехруз Камалунди е потърпевш при случая, защото по това време е бил на инспекция в нуклеарния обект. Според една от информациите, той е паднал от височина 8 метра и има голям брой контузии.

 

Ядрената договорка с Иран

През 2015 година Иран се контракти с шест страни (Великобритания, Германия, Китай, Русия, Съединени американски щати и Франция) Общ проект за деяние, който допуска събаряне на рестриктивните мерки против Техеран в подмяна на отвод от обогатяване на уран за военни цели. През 2018 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп едностранно напусна контракта и възвърне тежките наказания против ислямската република.

Година по-късно Техеран съобщи за поетапно понижаване на своите отговорности, а в края на 2020 година в страната бе  признат закон, който води до това, че към анулация на глобите ще се върви по противоположен метод - посредством активизирането на нуклеарната активност на Иран.

След това иранските нуклеарни учени започнаха да обогатяват уран до 20% (ядрената договорка допуска обоготяване до равнище 3.67%), а също по този начин ограничиха от 23 февруари инспекционните благоприятни условия на Международната организация за атомна сила (МАГАТЕ). Законът позволява задействането на доста по-мощни центрофуги за обогатяване на уран, някои от които към този момент работят.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР