Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди Иран,

...
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди Иран,
Коментари Харесай

Германия предупреди Иран: Война!

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предизвести Иран, че задържането на търговски кораби в Персийския залив може да докара до ескалация на напрежението и война, оповестяват международните организации. Маас бе безапелационен, че задържането на английски танкер в петък единствено е усложнило в допълнение обстановката.

Не може да има спечелили, а единствено губещи в възможна неконтролирана военна ескалация, съобщи той.
По тази причина немският външен министър прикани Техеран да извършва отговорностите си и да не продължава с дейности, които изострят напрежението.

По думи на Маас европейските страни поставят старания дипломатическите канали, през които минава гласът на разсъдъка, да останат отворени.

Става дума за предотвратяването на война, разясни той.

Великобритания обмисля разнообразни разновидности на деяние, в това число и наказания, по отношение на Иран в отговор на разногласието към арестувани от двете страни петролни танкери, съобщи ДПА. "Ще проучим разнообразни благоприятни условия ", съобщи пред телевизия Скай нюз почитан чиновник в английското министерство на защитата.

На фона на напрежението сред Съединени американски щати и Иран английският външен министър Джереми Хънт по-рано отхвърли опцията за военни дейности против Техеран, само че съобщи, че Англия ще предприеме съществени дейности против Иран, с цел да изрази солидарността си с Вашингтон.

Замразяването на ирански активи се преглежда като алтернатива, оповестиха медии, само че английските управляващи не потвърдиха тази информация, а външното министерство отхвърли коментар.

Иран задържа в петък в Ормузкия пролив петролния танкер под английски байрак "Стена Имперо ", който бе откаран на иранското пристанище Бандар Абас, където той и екипажът му от 23 души ще бъдат арестувани, до момента в който върви следствие по отношение на позволени от танкера хипотетични нарушавания на морското право.

Според иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война "Стена Имперо " се бил сблъскал с ирански рибарски транспортен съд, след което траял придвижването, като е изключил тракера си и не е дал отговор на подадени от кораба сигнали за злополучие. Революционните гвардейци настояват също, че танкерът е превозвал рискови от екологична позиция материали.

Конфронтацията сред Англия и Иран стартира по-рано този месец, когато иранският петролен танкер "Грейс 1 " бе арестуван от управляващите на Гибралтар по съмнения, че транспортира стока в нарушаване на глобите на Европейския съюз против Сирия. По-късно Лондон упрекна Иран, че е попречил на придвижването на английски транспортен съд в Персийския залив.

Оманското външно министерство разгласи, че Оман е в контакт с всички заинтересувани страни, с цел да бъде обезпечено спокойното прекосяване през стратегически значимия Ормузки пролив.

"Султанатът Оман чака Иран да освободи английския транспортен съд и приканва Ислямска република Иран и Англия да решат разликите си по пътя на дипломацията ", съобщи министерството в Туитър.

За разлика от другите страни от Залива, Оман има топли връзки с Иран, отбелязва ДПА.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР