Министърът на външните работи и диаспората на Доника Гървала прие

...
Министърът на външните работи и диаспората на Доника Гървала прие
Коментари Харесай

РСЕ: Косово се надява на признаване от страна на Гърция

Министърът на външните работи и диаспората на Доника Гървала одобри поканата на Атина да направи публично посещаване в Гърция, удостовери Прищина за Радио Свободна Европа (РСЕ).
Според източници на медията, Гървала ще отговори на поканата, само че към този момент не могат да кажат по кое време ще се реализира визитата.
е една от петте държави-членки на Европейски Съюз, които към момента не са признали независимостта на Косово, само че все пак има своя канцелария за връзки в Прищина.
Според РСЕ, поканата е предадена посредством ръководителя на канцеларията Крисула Алифери по време на срещата ѝ с премиера Албин Курти на 15 април.
На срещата министър председателят на Косово е изискал Гърция да се включи в групата страни, които са признали независимостта на страната му. Позицията на Атина, оповестена на уеб-страницата на канцеларията за връзки в Прищина, въпросът с признаването зависи от резултатите от разговора сред Косово и Сърбия.
От косовското външно министерство настояват, че публична Прищина и Атина към този момент имат положителни двустранни връзки и че „ Косово е мощно заинтригувано от задълбочаване на междуинституционалното съдействие с Гърция ”.
 Белград чака напън от Вашингтон за връзките си с Косово и Русия Белград чака напън от Вашингтон за връзките си с Косово и Русия
Под ръководството на Джо Байдън Съединените щати ще окажат напън върху Белград да промени позицията на страната във връзка с Косово...
„ Косово се ангажира да укрепи това съдействие в бъдеще, с цел да се стигне до признание от Гърция като значима за нас страна в Европейски Съюз и района ”, обявиха от министерството и допълниха, че " Косово е оптимист по този въпрос, като се има поради усилването на връзките сред двете страни
РСЕ е изпратило публично питане до гръцката канцелария за връзки в Прищина дали Атина е трансформирала позицията си по отношение на статута на Косово и чака отговор по този въпрос.
По информация на МИА, през вчерашния ден министър председателят е изискал от ръководителя на канцеларията за връзки на Словакия (друга страна от Европейски Съюз, която не е признала Косово – бел.ред.) страната му да се включи в групата на 20-те страни от Европейски Съюз, признали косовската самостоятелност.
По информация на държавната пресслужба, Курти е декларирал, че Словакия – като член на НАТО и на Европейски Съюз, може да помогне на Косово при приемането в Северноатлантическия алианс и е потърсил поддръжка за участие в интернационалните организации., МИА
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР