Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи напрежението между президента

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи напрежението между президента
Коментари Харесай

Напрежението между премиера и президента не е полезно, обяви Екатерина Захариева

Министърът на външните работи Екатерина Захариева дефинира напрежението сред президента Радев и премиера Борисов, разразило се в четвъртък като неприятно. В утринния блок на БиТиВи тя сподели, че е считала, че институциите работят добре и не може да си изясни случилото се.

Според нея в изявлението си пред същата телевизия в сряда вечер министър председателят е бил " много благосклонен " и по тази причина за нея е необяснимо случилото се. " Не мога да си обясня какво провокира тази реакция. Не е хубаво да се хвърлят такива обвинявания в общественото пространство. Това напрежение не е потребно за никого ", заключи тя.

В изявлението си министър председателят разгласи, че двете институции работят добре, само че назова сив кардинал съветникът на президента Румен Радев. В отговор президентът направи остро изявление по адрес на премиера като го попита дали има общи бизнес ползи с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Захариева удостовери казаното от премиера, че държавното управление е приело кандидатурата на Радев, а не на Министерството на външните работи за дипломат в Москва. Тя отхвърли и съзнателно президентът да е държан в незнание за идната среща в България с турския президент Ердоган. Радев разгласи, че научил за нея от медиите.

Захариева изясни, че както вътрешната, по този начин и външната политика на страната се организират от изпълнителната власт и че когато има визити на министър председатели и външни министри постоянно се осведоми президента. За срещата с Ердоган, планувана за 26 март, занапред щял да се прецизира форматът като при предпочитание от страна на президента Радев щяло да има и негова среща с Ердоган. Това обаче бил формат по време на българското европредседателство, т.е. среща с европейските институции на Ердоган, а не е формат на водачите.

Обясни, че въпросната среща е инициирана по линия на българското европредседателство. За нея се разбраза пръв път при визитата на канцлера Ангела Меркел в София в края на януари. По-късно представител на Съвета в Брюксел разгласи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде във Варна на 26 март за среща с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и премиера Бойко Борисов.

Захариева разяснява и репликата на президента, че ролята на България в тази среща не би трябвало да се " свежда до домакина, който разнася шербет ". Не мога да схвана какво значи това, тъй като България не разнася шербет и чай по време на председателството, разгласи тя и уточни, че всеобщата оценка до момента е, че България на всички срещи слага въпросите, които са от неин интерес.

Тя дефинира и като нелепа смешка репликата на Мария Захарова, представител на Кремъл, която в четвъртък разгласи, че Бойко Борисов може да получи съветско поданство и да гласоподава на идните избори за президент на Русия. Коментарът й е в отговор на имитация от българския министър председател при започване на месеца, когато сподели, че единствено две неща не могат да се избират родителите и съветския президент. От думите на Захариева се разбра, че няма какво да се отговори на такава нелепа смешка и напомни, че от изявление на същата персона се е схванало кой е избавил българските евреи и кой е създател на кирилицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР