Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща в Брюксел

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща в Брюксел
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: Работим по идея за създаване на стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова организира работна среща в Брюксел с генералния шеф на Групово дело Енергетика в Европейска комисия Доминик Ристори. В България работим по концепция за основаване на тактика за енергийна успеваемост в туризма, която чакаме да увеличи конкурентоспособността и успеваемостта на бранша, като се подчертава на оптимално потребление на естествените запаси. Считаме, че това ще е още една опция, с която да подпомогнем устойчивото развиване на туризма, съобщи министър Ангелкова.

Нашите старания са ориентирани към внедряването на енергоспестяващи и екологични технологии в постройките и в ръководството на туристически обекти, осведоми министър Ангелкова. И добави, че е значимо е да се предизвиква използване на екологосъобразни технологии и системи и стандарти за качество на услугите за настаняване.

Основен акцент е опазването на чистотата на водата и поддържането на високото й качество, както на тази за битова приложимост, по този начин и на морската, съобщи министърът. Тя означи още, че морският туризъм е главен за България и това въздейства директно на качеството на услугите и имиджа на страната като туристическа дестинация.

Министърът уточни още, че връзката сред двата стопански бранша е била основа тематика на Международна конференция за макрорегионално съдействие в региона на туризма и енергетиката, извършена в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и проведена от двете министерства.

В събитието участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, проф. Самуеле Фурфари, консултант в генерална дирекция „ Енергетика “ в Европейската комисия и интернационалните специалисти. Срещата беше първа по рода си, на която се разискаха опциите и провокациите пред туристически бранш за въвеждането на енергийната успеваемост в местата за настаняване и хранене и по какъв начин това ще се отрази на стопанската система и ресурса, който може бъде икономисан, сподели още министър Ангелкова.

Г-н Доминик Ристори означи, че това събитие има значима роля за ударение на връзката сред двата бранша освен на районно, само че и на европейски равнище и адмирира форума в София.

Г-н Ристори уточни още, че вложенията в енергийна успеваемост са доста значими за Европейската комисия, тъй като оказват позитивно дълготрайно въздействие на икономическото развиване на страните. Той поздрави министър Ангелкова и екипа й за инициативността в насърчаването на бизнеса за внедряване на екологични технологии в бранш туризъм.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР