Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева представи мерките

...
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева представи мерките
Коментари Харесай

Сачева обобщи как държавата ще подпомогне хората заради коронавируса

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева показа ограниченията на държавното управление за поддръжка на заетостта, фамилиите и предприятията от най-засегнатите стопански браншове в изискванията на пандемията от COVID-19 по време на неофициална видеоконференция на министрите по заетостта и обществената политика, която се организира през днешния ден. Това оповестиха от пресцентъра на отрасловото ведомство.

„ Преди съвсем два месеца България вкара изключително състояние и стартира да ползва незабавни ограничения за запазване на здравето и сигурността на жителите и поддръжка за бизнеса и заетостта ", разяснява пред сътрудниците си Сачева.

И добави:

Една от първите ограничения беше по този начин наречената скица 60:40, по която страната изплаща обезщетения в размер на 60% от възнаграждението на служащите и осигурителните вноски, дължими от работодателя за да се отбрани заетостта в засегнатите компании. Останалите 40% би трябвало да бъдат покрити от работодателя, като по този метод се подсигурява, че приходът на служащия няма да намалее.

Сачева уточни, че е въведена и еднократна помощ за родители на деца до 14 години, които са в неплатен отпуск най-малко от 20 дни.

Какво плануват измененията в Закона за здравето след края на изключителното състояние?

„ 30 милиона евро от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” бяха отпуснати за подкрепяне на медицинските и немедицински артикули на фронтовата линия в битката против COVID-19, както и тяхното здраве и сигурност. Допълнителни 45 милиона евро бяха отпуснати за обезпечаване на домашни услуги за възрастни хора, хора с увреждания и хора с максимален риск от COVID-19 “, сподели министърът на труда и обществената политика.

Сачева акцентира, че държавното управление е подхванало целенасочени ограничения към съответни уязвими групи и браншове на стопанската система.

„ Самоосигуряващите се лица и служащите в неплатен отпуск могат да получат безлихвени заеми посредством Българска банка за развиване, с гратисен интервал до 24 месеца. Малките и междинните предприятия биха могли да получат безплатни средства в размер сред 1 500 и 5 000 евро “, сподели тя.

В края на изявлението си министър Сачева акцентира, че България поддържа решителните дейности за използване на общ проект за възобновяване, който ще обезпечи по-устойчива и обективна Европа.

Снимка: МТСП
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР