Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участва в

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участва в
Коментари Харесай

Бисер Петков участва в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков взе участие в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика, което се организира в Брюксел, Белгия, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

По време на форума беше реализиран непълен общ метод по Регламента по отношение на Европейския фонд за пригаждане към глобализацията. Целта на предлагането е фондът да продължи да работи като специфичен инструмент, допускащ на Европейски Съюз да предприеме ограничения при положение на появяването на непредвидени отрицателни обстановки в следствие от глобализацията. Фондът ще продължи да финансира ограничения за възстановяване на уменията и опциите за претовареност на служащите, изгубили работата си. България поддържа частичния общ метод.

В рамките на полемика за Европейския учебен срок за 2019 година министрите дискутираха нужните дейности за възстановяване на връзката сред политиките в региона на заетостта и обществената протекция, както и развиването на инструментите за основаване на качествени работни места. По време на изявлението си по тематиката министър Петков сподели, че в изискванията на бързо разрастваща се стопанска система и динамично изменящи се пазар на труда и форми на претовареност, от основна значимост е обвързването на политиките в региона на заетостта и обществената протекция. Дигитализацията и автоматизацията на индустриалните процеси изискват деликатното прогнозиране на потребностите и характерностите на работната мощ, тъй че предлаганата работна мощ да дава отговор на съответното търсене на пазара на труда, сподели министър Петков.

Икономическото раздвижване и основаването на качествени работни места несъмнено е най-ефективният инструмент за битка с безработицата. За неравнопоставените групи обаче е належащо да се поставят спомагателни старания, тъй че включването им в претовареност да обезпечи предварителна защита от обществено изключване и беднотия. Именно заради това, напъните на България през последните години са ориентирани главно към младежите, които не работят и не са ангажирани в никаква форма на обучение или образование. Относителният им дял е намалял от 18.2% през 2016 година до 15.1% през 2018 година, сподели министър Петков.

Дневният ред на Съвета включваше и полемика за Социалното измерение на Европа след 2020 година По време на изявлението си по тематиката министър Петков акцентира, че значим детайл в новата тактика на Европейски Съюз следва да бъде потреблението на опциите на дигитализацията и глобализацията за модернизирането на образованието и образованието и разширението на опциите за учене през целия живот. Равният достъп до качествено обучение и образование ще понижи несъответствията сред търсени и предлагани умения, сподели Петков.

На 14 март той взе участие в неофициалната среща на министрите от Европейски Съюз, виновни за политиката за хора с увреждания, която се организира в Париж, Франция. На форума бяха дискутирани въпроси за бъдещето на политиката за хора с увреждания на Европейски Съюз и за възстановяване на качеството на техния живот. Срещата завърши с сключване на декларация, с която държавите-членки препотвърдиха уговорките си за обезпечаване на условия за заслужен и самостоятелен метод на живот за хората с увреждания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР