Министърът на транспорта Росен Желязков посочи днес, че в предстоящите

...
Министърът на транспорта Росен Желязков посочи днес, че в предстоящите
Коментари Харесай

Транспортният министър заговори за гъвкавост по пакета Мобилност

Министърът на превоза Росен Желязков уточни през днешния ден, че в идните договаряния по новите правила за активността на интернационалните превозвачи ще бъде належащо да се регистрира и въздействието върху околната среда. Той разяснява тематиката след присъединяване в съвещание на Съвета на Европейски Съюз пред български публицисти в Брюксел.

Въпросът не е да създадем отстъпки, а да бъдем гъвкави съгласно полезностите на Европейски Съюз - свободата на придвижване на хора, артикули, свободата на общия пазар, разясни министърът във връзка българската позиция в договарянията. По неговите думи за държавното управление и за него законодателните промени в тази област са изключително значими.

Министърът означи, че Съветът на Европейски Съюз през днешния ден е разискал въпроса за въздействието на транспортите върху природата и политическата цел за понижаване на въглеродното замърсяване. По неговите думи са били разисквани вредите, които биха нанесли върху природата измененията в разпоредбите за активността на превозвачите.

Желязков посочи, че подкрепеното от евродепутатите на първо четене условие за връщане на товарните транспортни средства в страната на регистрация всеки месец е безусловно неприемливо. Мисля, че по този въпрос ще съберем най-голямо болшинство, добави той.

Министърът заяви, че в отстояването на ползите на своите превозвачи през днешния ден България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва са получили поддръжка по въпроса с връщането на камионите и отраженията върху природата от Кипър, Малта, Ирландия и Естония. Трябва да създадем диалог и с други страни в търсенето на гъвкави текстове, които пазят нашите ползи. Продължаваме да работим с превозвачите, благодаря за всички старания, които поставят. Заедно сме с тях в този развой, с ясното схващане, че ще реализираме по-добро от това, което е сега, само че не можем да реализираме всичко, тъй като болшинството е такова, че в случай че желае да одобри текстовете, каквито са, ще ги одобри, разясни Желязков, представен от Българска телеграфна агенция.

Както "Банкеръ " заяви, в четвъртък Комисията по превоза към Европейския парламент отхвърли предлагането значимият за българските превозвачи пакет "Мобилност " да бъде върнат за преразглеждане в Европейската комисия. Това значи, че през идната седмица евродепутатите ще гласоподават дали да стартират договаряния с Еврокомисията и Европейския съвет по приемането му. Разговорите следва да стартират след одобряването на еврокомисар по превоза. Желязков изрази упованието тези договаряния да продължат и в първата половина на идната година.

Водещите текстове от новите правила за транспортите в Европейския съюз бяха признати още през април. Според новите разпореждания водачите би трябвало да почиват отвън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в страната, където е записана компанията, а размерът на командировъчните да бъде съгласно страната, в която са изпратени.

Българският транспортен отрасъл се опълчи на текстовете. Позицията на родните превозвачи е, че новият правилник е протекционистки за западноевропейските компании за автомобилни транспорти и цели да бъде лимитирана активността на сдруженията от периферията на Европейския съюз като България. Тази позиция бе призната и от държавните институции, в това число държавното управление, парламентарно показаните политически сили и президентството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР