Министърът на транспорта Росен Желязков каза, че когато законодателните изменения

...
Министърът на транспорта Росен Желязков каза, че когато законодателните изменения
Коментари Харесай

Желязков: България ще заведе дело пред Съда на ЕС за пакет Мобилност

Министърът на превоза Росен Желязков сподели, че когато законодателните промени по пакета Мобилност станат факт, България ще заведе дело пред Съда на Европейски Съюз:
„ Заявили сме ясно желанието си, че ще търсим арбитража на съда, тъй като препоръчаните ограничения са непропорционални “, акцентира министърът след срещна с представители на интернационалните превозвачи “.
„ За мен е значимо каква ще бъде и позицията на „ Зелените “ по Пакета за Мобилност I, които от една страна поддържат пакета, с който няма да се реализира декарбонизация на Европа, а карбонизиране. Това съобщи министърът на ексклузивен брифинг. По думите му в миг, в който се разисква самодейността „ Зелена договорка “, за ограничение на въглеродните излъчвания и битка с климатичните промени, Председателството на Съвета на Европейски Съюз и докладчици в Екологичен потенциал в постигнатите предварителни договорености постановат текстове, които ще доведат до повишение равнището на нездравословни излъчвания от камионите.
„ Това поражда мощно неразбиране и подозрение до каква степен са съществени упоритостите на част от страните членки за действително понижаване на замърсяването от камионите. В момента се следи противоречие сред политиките, които се водят на европейско равнище, което слага под въпрос цялостното действие на Европейски Съюз “, уточни Росен Желязков.
„ Връщането на транспортното средство в страната по определяне на тъкмо избрана периодичност не е нито обществена, нито пропорционална мярка, което ясно сочи, че в началото заложените упоритости в Пакета за Мобилност I не са реализирани. Цели райони в Европейски Съюз ще бъдат на процедура откъснати, в случай че бъде признато условието камионите да се връщат в страните по определяне. С решението ще се ограничи достъпът на транспортните превозвачи от периферните страни до Единния вътрешен пазар “, сподели министър Росен Желязков. Той добави, че това ще попречи за вярното действие на Единния вътрешен пазар и ще подкопае главните правила на Европейски Съюз.
Министърът посочи, че подобряването на изискванията на труд на водачите и подобряването на пътната сигурност са последните детайли, които са били взети под внимание при постигането на договореностите. По думите му това се удостоверява от задължението транспортните средства да се връщат на 8 седмици, а водачите да се връщат на 4 седмици в страната по определяне на компаниите или в страната по адресна регистрация, като към момента не е ясно дали е признато предлагането на единомислещите страни, водачите сами да избират къде да прекарват почивката си. Министърът акцентира, че с последните текстове на водачите се не разрешава използването на 45 часовата седмична отмора в кабините на камионите, като е признато предлагането на Европейска комисия за създаване на охраняеми паркинги със съответните условия за отмора на водачите.
„ Ще предложа на министрите от групата на единомислещите, както и на тези, недоволни от едностранно наложените текстове, да представим взаимна декларация, с цел да бъде ясно за европейките жители, разминаването сред постигнатия резултат от триалога и инициативно заложените цели в Пакет подвижност I. Надявам се нито Съвета, нито Комисията, нито Екологичен потенциал да одобрят финално сходни разпореждания “, разяснява още Росен Желязков.
„ При всяко състояние, неналичието на пропорция, визира всички страни от периферията на Европа. Независимо дали е от западната, източната, балтийската или южната външна страна на континента. По отношение на нашата позиция, ние сме декларирали желание за това, че ще търсим Съда на Европейски Съюз, с цел да отбрани ползите на периферните страни членки. Напълно ясно е, че това са непропорционални и даже дискриминационни текстове “, безапелационен бе Росен Желязков.
България ще сезира Съда на Европейски Съюз, в случай че предварителното съглашение сред евроинституциите за пакета " Мобилност " бъде дефинитивно одобрено, съобщи и ръководителят на парламентарната комисия по превоз Халил Летифов пред БНР. Той изрази неодобрение от контрактуваното условие освен водачите, само че и камионите да се връщат в страната си през избран интервал от време:
" За мене е изненадващо това, което са създали Комисията по превоза и Европейският парламент, тъй като е пипнато на места, само че рестриктивните мерки за нас си остават. Целта е да се накаже периферията, разбирайте балтийските страни, Румъния, България, което е тъпо ".
Халил Летифов чака държавното управление ще организира диалози по тематиката идната седмица и предвижда митинги на превозвачи.
Припомняме, че през днешния ден беше реализирано единодушие по два от най-спорните въпроси в пакета " Мобилност ", на които България се противопостав. Водачите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време в хотел, който би трябвало да се заплаща от работодателя. Това е част от постигнатото съглашение по пакет " Мобилност " сред Европейската комисия, Европарламента и Съвета.
Шофьорът ще бъде длъжен да се връща в страната, в която е записано транспортното средство, най-малко един път на 4 седмици, без значение къде се намира.
Камионите пък ще би трябвало да се връщат в страната, в която е записана компанията, най-малко един път на 8 седмици.
Камионите и микробусите би трябвало да бъдат оборудвани с така наречен " умни тахографи ", които да регистрират интернационалните интервенции, първите - до 2025-а, а вторите - до 2026-а година.
Потвърдено е обаче изключването на командироването на транспортните служащи от общата инструкция за командироването.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР