Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е поискал от

...
Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е поискал от
Коментари Харесай

Николай Събев е поискал от Google и Apple да махнат app-a на такси Маxim

Министърът на превоза и известията Николай Събев е изискал от Гугъл и Apple да смъкват приложението на съветския Uber - Maxim за територията на България. Става дума за цифрова услуга за поръчка на коли, която е в несъгласие с нормативите за таксиметров транспорт на пасажери.

Компанията зад Maxim е съветска. Въпреки че активността ѝ е аналогична с тази на Uber, който беше неразрешен през 2015 година, такси Maxim продължи активността си през всичките години.

През 2015 година с решение на Върховния административен съд (ВАС) бе прекъсната активността на Uber, която изпълняваше превоз на пасажери на правилото на споделеното пътешестване, по сходни на " Максим " правила. Тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а след това и Върховен административен съд установяваха нарушаване на Закона за защита на конкуренцията от страна на холандските " Юбер Б. В. " и " Разиер Опършейшънс Б. В. " по отношение на предлаганата от тях услуга. Сигналът бе подаден от таксиметровата компания " О`КЕЙ СУПЕРТРАНС " АД.

Срещу Максим също има решения и санкции на Комисия за защита на конкуренцията, а посредством схемата “таен клиент ” Национална агенция за приходите откри, че се правят таксиметрови транспорти с пасажери в столицата, без да се издават касови бележки.

От прессъобщението на Министерство на превоза излиза наяве, че по време на среща сред министъра на превоза и известията Николай Събев и представители на таксиметровия отрасъл, която се състояла в края май, е разисквано предприемане на незабавни ограничения за ограничение на нерегламентирания транспорт на пасажери. От сектора потърсили съдействието на министерството за прекъсване на платформата „ Максим “, а след срещата министър Събев е сезирал Министерство на вътрешните работи, Комисия за защита на конкуренцията, КРС и Национална агенция за приходите за казуса, за предприемане на нужните дейности от тяхна подготвеност.

Към сегашния миг сдружението Такси Максим е с прекъсната активност и е в разпродажба. Днес министърът е изискал свалянето на приложението от виртуалните магазини на Android и iOS.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР