Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков прогнозира, че

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков прогнозира, че
Коментари Харесай

Нанков: Укрепването на свлачището ще струва 8 млн. лева


Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков предвижда, че укрепването на свлачището при Тикале ще коства най-малко 7-8 млн. лева Това той показа пред публицисти в Смолян.

Министърът инспектира през днешния ден свлачището в региона на Тикале, което прекъсна придвижването по пътя Смолян – Мадан. Според него

до 10 дни ще бъде готово обходното трасе Орешец – Влахово,

с стартирането на което ще се възвърне придвижването по направлението Смолян – Мадан.

Свлачище край Смолян заплашва два електропровода и тръбопровод

Дейностите за подсилване на проблематичния терен се възнамерява да приключат до края на годината, а самите ограничения ще бъдат показани на 19 март от образуваната работна експертна група с началник доцент доктор Стефчо Стойнев. Геолозите предлагат на този стадий да не се минава към почистване на пътното платно от рухналите скални парчета, защото свлачищните процеси не са затихнали.

„ За първи път от десетки години имаме толкоз огромно, ненадейно зародило свлачище на републикански път “, уточни министър Нанков. Той се базира на отзиви на геолози, че това свлачище и срутище е ненадейно и случайно събитие, повлияно от климатичните условия, преовлажнавяне на почвата, изобилните превалявания и снеготопене.
Свлачището при Тикале Свлачището при Тикале
„ Трябва да се намерения по-глобално по тематиката за предварителна защита,

за основаване на инструмент, който да подкрепя и да предотвратява следствията от сходни процеси “, съобщи районният министър. По думите му през предходната седмица има регистрирани 20 новоактивирани свлачища в страната.

До неделя ще завърши пробиването на новото трасе Орешец- Влахово с дължина към 1.4 км. Този маршрут е обходен на засегнатия от свлачището сектор от пътя Смолян- Мадан. Изграждането на обходното трасе ще коства към 500 хиляди лева по предварителни планове.

До 10 дни ще завърши и самото асфалтиране на обходния маршрут, след което ще бъде възобновен достъпът на 11-те села в района, както и естественото придвижване по пътя Смолян – Мадан – Златоград. След начертаването на ограниченията,

след 19 март стартират укрепителните мероприятия по свлачището и аварийно-възстановителните работи.

„ Работната експертна група е предложила да се обезпечи устойчивостта на ската с превантивни ограничения, тъй че да се ограничи развиването на свлачищния развой нагоре “, уточни доцент доктор Стефчо Стойнев.

По негова оценка индикациите в това отношение са позитивни, защото мониторинговата система демонстрира, че няма спомагателна активизация на свлачищния развой нагоре по ската. Това значи, че към този момент не е застрашена електрическата и ВиК инфраструктура в зоната.

Доц. Стойнев е безапелационен, че

на този стадий не би трябвало да се разчистват скалните маси от пътното платно,

тъй като вътре в свлачищното тяло има към момента процеси на придвижване. Тези процеси затихват съгласно доцент Стойнев, само че в случай че се подхващат дейности към почистване, се рискува да тръгне скалният пакет, който се е откъснал.

Мнението на геолозите и проектантите е, че пътят е покрит, само че е здрав. „ Нашата цел е да запазим инфраструктурата, след което да препоръчаме ограничения, посредством които да стартира възобновяване на пътя “, добави доцент Стойнев. Той счита, че прокарването на обходния път е най-хубавото решение в този миг.

Министър Нанков приканва локалните поданици да бъдат търпеливи още една седмица, а до момента в който се приключи обходният маршрут, да се ограничи прекосяването на хора през пътния сектор, обиден от свлачището./vesti.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР