Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан Караджов е

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан Караджов е
Коментари Харесай

Превозвачите след срещата в МРРБ: Има сближаване на позициите


Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов  Гроздан Караджов Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 година в гр. Стара Загора. Завършва британската езикова предложения на среща във ведомството представители на браншовите организации на превозвачите, написа Нова телевизия.

Сред обсъжданите тематики е обсегът на тол системата. Намеренията на държавното управление са от 1 юли такси да се заплащат и за придвижване по второкласните пътища, а цените да се покачат с към 20%.

След диалозите превозвачите обявиха, че има доближаване на техните позиции с тези на властта. Като добър знак те показаха преместването на дебата от улицата на масата с специалисти, което евентуално щяло да докара до неотдавнашен позитивен резултат.

Експертна група ще се опита да откри салдото сред ползите на превозвачите и тези на страната. От транспортния отрасъл упорстват до края на годината тол таксите и обсегът на системата да не бъдат променяни. Съгласни са, в случай че обхватът се уголемява - то таксуването да бъде единствено по второкласни пътища, по които минава директният трафик. А при над 3000 км изминато разстояние предложиха камиони и рейсове да получават отстъпка. Чу се и концепция от сектора - превозвачите да получават ваучери за гориво.

От сектора упорстват да няма внезапен скок на таксите и покачването им да бъде отсрочено с половин година. Съгласни са с разширението на обсега на тол системата, само че единствено по второкласната пътна мрежа, по която минава интернационалният трафик. Те желаят да се употребяват отстъпки при над 3000 км пробег на месец на рейсове и камиони. Идеята е българските превозвачи в последна сметка да заплащат по-ниски такси спрямо директно преминаващите. Превозвачите твърдят, че това е мярка, която работи добре в доста европейски страни.

Ускоряване на връзката сред тол системата и тази на Агенция „ Митници “ по този начин, че превозвачите да не чакат повече от нужното за инспекция време на границата, бе друго от направените оферти. Сред тях бяха още прецизиране на механизма за налагане на обезщетителни такси, понижаване на разликата в цените за другите екологични категории на транспортните средства, възбрана за придвижване на директния трафик отвън автомагистралите и първокласните пътища, по-стриктен надзор за претоварване на транспортните средства и други.

Постигнато бе единодушие да бъде изработен относителен разбор на приходите от тол системата за интервала януари – април 2022 година по отношение на същия интервал на предходните години.

" Към днешна дата не е потребно нито една от двете страни да поема каквито и да било задължения. Стъпваме върху експертизата на работната група, която ще стигне до оферти, с които към този момент ще можем да работим ", разяснява след срещата районният министър Гроздан Караджов  Гроздан Караджов Гроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 година в гр. Стара Загора. Завършва британската езикова. И добави, че първото съвещание на групата ще се състои в петък. В нея са включени шестима представители на превозвачите и специалисти от Министерство на регионалното развитие.

По данни на Пътната организация през предходната година събраните пари от винетки за леки коли са 271 879 209 лева А от камиони и автобуси  над 3, 5 тона са с близо два пъти по-малко. Регионалният министър разгласи, че ремонтът на прохода " Витиня ", откъдето минава тежкотоварният трафик ще бъде ремонтиран до три седмици, тъй че да бъде безвреден. Основен ремонт може да има през идната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР