Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви,

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви,
Коментари Харесай

Шишков: Незаконно строителство на лотове 4 и 5 може да се обяви за търпимо, за да продължи изграждането на АМ Хемус

Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков разгласи, че в петък в Народното събрание е импортиран текст за изменение на Закона да устройство на територията. Той добави, че в него са предложили вид, в който да бъде оповестено за търпимо осъществено нелегално строителство, в това число и строителството на лотове четири и пет на автомагистрала (АМ) „ Хемус “, с цел да може построяването ѝ да продължи. По време на парламентарния надзор министърът отговори на въпрос на депутата Настимир Ананиев от „ Продължаваме промяната “.

Министър Иван Шишков сподели, че смяната в закона се постанова, тъй като е установен противозаконен градеж в тези лотове, а  продължаването на строителството следва да се случи по законов ред. „ Това, което сме предложили, не касае единствено четвърти и пети лот на автомагистрала „ Хемус “, без значение, че те са най-емблематични. Предложили сме и опция за гаранции за това строителство, което ще бъде обследвано и ще бъде установено, че дава отговор на нормите и може да бъде оповестено за търпимо “, разгласи Иван Шишков. Според него по този начин страната ще може да има гаранции, а гаранциите са извънредно значимо нещо, когато има строителство.

Министърът на районното развиване показа напредъка на строителството на първите три сектора на автомагистрала „ Хемус “ по данни на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Работите по първия сектор от пътен възел „ Боаза “ до пътен възел „ Дерманци “ са били изпълнени на 60%. Във втория сектор са осъществени 20% от плануваните по плана действия, в сектор три от пътен възел „ Каленик “ до връзката с път  II-35, в това число пътен възел „ Плевен “ са осъществени 46% от заложените работи, заяви районният министър.

Очаква се строителството на трите сектора от автомагистрала „ Хемус “ до Плевен – Ловеч с обща дължина 51,54 км да приключи в интервала 2024 – 2025 година. „ Този период е в резултат на насъбрано закъснение от януари до август 2022 година заради финансова неизясненост за заплащането на осъществяването на строително-монтажните работи “, изясни той.

Строително-монтажните работи в четвъртия сектор от края на пътен възел „ Плевен “ до пътен възел „ Летница “ с обща дължина близо 27 км може да стартират след решение на проблема с установено през предходната година нелегално строителство по трасето, означи Иван Шишков.

Той добави, че за седми и осми лот има проблем с трасето, което е било планувано. „ Работи се по вид, в който трасето отчасти да бъде променено, тъй като в едната част минава през територия с ловно стопанство, в другата част минава през територия, която е наоколо до хранилища, което чисто нормативно е невероятно “, уточни министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

За лот девет той заяви, че има уверението на регионалния шеф на Търговище, че на сесия на Общинския съвет е минало разделянето на един парцел, което ще даде опция за реализирането на проектирането и започването на строителството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР