Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и министърът

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и министърът
Коментари Харесай

В Скопие беше подписан Меморандум за разбирателство между МРРБ и Министерството на местното самоуправление

Министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова и министърът на локалното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски подписаха в Скопие Меморандум за съгласие сред двете министерства.

Документът е индикативен за отличното дълготрайно и ползотворно съдействие сред нашите две страни и министерства. България и Република Северна Македония поддържат дейни контакти във всички области от съвместен интерес, което е значимо изискване за развиване, разцвет и непоклатимост в Югоизточна Европа, сподели министър Аврамова.

Меморандумът ще разшири опциите за партньорство и обмяна на опит в районната политика, локалното самоуправление, трансграничното съдействие, възстановяване на свързаността и създаване на стратегическа инфраструктура.

Двете страни се ангажират да реализират срещи по въпросите от съвместен интерес. Ще се провеждат също образования, семинари, експертни работни групи и ще се прави регулярен продан на информация. За задачата се основава взаимна работна група.

Преди церемонията двете делегации се срещнаха с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. По време на срещата беше подчертана ангажираността на двете страни за реализацията на плановете, които ще подобрят свързаността в района с фокус върху Коридор №8, както и трансграничното съдействие със средства от фондовете на Европейския съюз.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев благодари за огромната поддръжка, която Република България оказва по пътя на страната за участие в НАТО и Европейския съюз.

След подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни през 2017 година беше активизиран беше политическият разговор и беше даден подтик за развиване на секторното съдействие. „ Очевидно Европа прави оценка високо напъните ни, тъй като на нашите две страни се дава опция да ръководят през идната година Берлинския развой за Западните Балкани. Това може единствено да ни стимулира да работим старателно по всички тематики от съвместен интерес ", сподели министър Аврамова.



Тя означи и напредъка по програмата за трансгранично съдействие с Република Северна Македония. Вече са завършили 48 плана на обща стойност над 10 милиона евро. В осъществяване са нови 17 контракта за 5 млн. лева в региона на опазването на околната среда, изменението на климата, възстановяване проходимостта на реките, отбрана на локалното население от наводнения и пожари, отбрана на културното завещание, развиването на туризма и други

Регионалният министър акцентира, че от особена значимост е ускоряването на трансевропейския кулоар номер 8, който е най-късата връзка сред Адриатика и Черно море. До момента България е направила значително за реализацията му посредством построяването на автомагистрала „ Тракия ", в развой на строителство е и „ Струма ". Сега пред нас стои предизвикването за търсене на благоприятни условия за реализация на скоростния път Дупница-Кюстендил-Гюешево. „ Нашето предпочитание е двете столици - София и Скопие, да бъдат свързани с хубава автомагистрала, както и с бърза железница. Работи се и във връзка с построяването на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало ", който ще усъвършенства икономическите връзки ", означи Аврамова. През 2018 година със средства на Агенция „ Пътна инфраструктура " бе осъществен предпазен ремонт на почти 20 км от третокласния път Струмяни - Раздол - граница Република Северна Македония. За останалите 8,8 км се търси финансова опция за планиране и строителство.

Министърът означи, че през идващите години страната ни ще разполага с повече средства за пътна инфраструктура, тъй като в развой на създаване е електронна система за събиране на пътни такси за прекосяване по републиканската мрежа.

Към 13 август водачи с регистрационни номера от Република Северна Македония са купили 85 000 е-винетки на обща стойност над 2 млн. лева, което подрежда страната на пето място по продажби на задгранични водачи, като най-бързият и комфортен метод за заплащане на електронните винетки е през интернет. Преди тях са Румъния, Турция, Германия и Гърция.

Очакваме връзките ни да получат доста по-мащабно развиване, съответстващо на близостта на нашите страни, сподели министър Аврамова в умозаключение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР