Министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков представи екипа

...
Министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков представи екипа
Коментари Харесай

Крум Зарков: Основен приоритет е подготовката на законите по Националния план за възстановяване и устойчивост

Министърът на правораздаването в служебния кабинет Крум Зарков показа екипа си, както и целите в активността на ведомството в мандата на служебното държавно управление, по време на конференция в постройката на министерството, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заместник-министри на правораздаването ще бъдат:

Мария Павлова

Юлия Ковачева

Емил Дечев

"Приоритетите ни са реалистични и нужни и би трябвало да бъдат изпълнени в този момент, тъй като ще имат значими на практика последствия " ,

сподели Зарков. Той уточни като главен приоритет подготовката на законите по Националния проект за възобновяване и резистентност, които са изискване за втория транш на заплащане, който съставлява повече от 700 млн. евро. Министърът регистрира, че доста от законите по проекта би трябвало да бъдат признати до края на тази година от Народното събрание.

Днес влизат в действие последните промени в Закона за правосъдната власт ,

с които на европейските делегирани прокурори се дава администрация, означи още Крум Зарков. Министерският съвет би трябвало да даде на Висшия правосъден съвет постройка за европейските прокурори. Предстоят диалози със правосъдния съвет във връзка организацията на активността на прокурорите, добави той.

Като идващ приоритет, министър Зарков означи работата по плана за градеж на нов затвор.

Той уточни, че по някои параметри ще има преразглеждане на плана поради покачване на цените. „ България обезверено, от години, се нуждае от нов затвор, залегнал е и в концепцията за наказателната политика на страната, и по него можем да се възползваме от десетки милиони по линия на Норвежкия механизъм. Би било грехота да се изпусне такава опция “, добави министърът.

Министърът на правораздаването регистрира още, че тематиката за Шенген е от голямо практическо значение за българските жители

и бизнеса и ще бъде приоритет на екипа му. Той означи, че през есента следва инспекция на техническата подготвеност на България за присъединение към Шенгенското пространство. Зарков означи, че Министерството на правораздаването и Министерството на външните работи има доста какво да създадат, с цел да се реши въпросът. Предстои взаимно оперативно съвещание по тематиката с Министерство на вътрешните работи. По мотив думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, че има закъснение в подготовката на страната ни, Зарков е уверен, че то ще може да бъде преодоляно до идването на инспекцията.

Създаване на Съвет за криминологически проучвания към министерството ще бъде също приоритет на министър Крум Зарков .

„ Ефективното противопоставяне на престъпността е безусловно невероятно без изчерпателен разбор на корените на тази престъпност “, уточни той. По думите му би трябвало да се сътвори място, където научно да бъде подобряван наказателният закон. Решени сме да сложим главните и да задействаме този съвет, сподели министърът.

Във връзка с настояванията на синдикатите на чиновниците на Главна дирекция „ Охрана “ и Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ за по-високо заплащане ,

министър Зарков уточни, че чака в околните дни, най-вероятно на идващото съвещание на Министерски съвет, да бъдат отпуснати спомагателни средства предвид на заети щатни бройки, които не са били обезпечени парично до момента. „ В разговор със синдикатите ще се опитаме тази сума да бъде разпределена по допустимо най-ефективен метод и продължаваме работата в подтекста на логиката, че пари се дават против промени “, добави Зарков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР