Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов проведе видеоконферентен разговор с

...
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов проведе видеоконферентен разговор с
Коментари Харесай

Правосъдният министър проведе видеоконферентен разговор с еврокомисаря Дидие Рейндерс

Министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов организира видеоконферентен диалог с еврокомисаря по правораздаване Дидие Рейндерс в четвъртък вечерта. Двамата разискаха редица настоящи въпроси в правната сфера.
Рейндерс изрази удовлетворение от положителното съдействие на Европейската комисия с актуалното българско държавно управление. Той приветства включването на тематиката за електронното правораздаване в Националния проект за възобновяване и резистентност, който актуалният кабинет довършва, както и настоя за по-голяма съгласуваност на българските регистри с европейските. Комисар Рейндерс открои потребността от ускорение на обмена на информация сред българските системи за съдимост и Европейската осведомителна система на регистрите за съдимост.
Еврокомисарят реагира позитивно на предоставената информация по отношение на проведения от министерството спор за новата правосъдна карта у нас. Той предложи тя да се изготви в съдействие с Венецианската комисия. Дидие Рейндерс приветства позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на новата правосъдна карта би трябвало да се случи след конституирането на новото Народно заседание. Министър Стоилов означи, че тематиката е от огромно публично значение, тъй като сегашният модел на промяна планува закриването на над 50 районни съдилища в страната.
Министърът повдигна въпроса за нуждата от обществен разбор на профилираното правораздаване у нас. Проф. Стоилов осведоми еврокомисаря, че е изискал данни за работата на тези институции и част от тях към този момент са ги дали и те ще бъдат оценени в правосъдното ведомство.
Двамата разискаха и резултатите от миналото посещаване на основния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. Министър Стоилов удостовери, че след визитата й в София Висшият правосъден съвет е разкрил процедурата по желание на 6 делегирани прокурори.
Еврокомисар Рейндерс поддържа концепцията на проф. Стоилов за започване на необятна полемика за общоевропейски механизъм за битка с корупцията по отношение на непознати юридически актове във връзка с лица, свързани с пране на пари, проведена престъпност и корупция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР