Министърът на правосъдието на САЩ (главният прокурор) Джеф Сешънс уволни

...
Министърът на правосъдието на САЩ (главният прокурор) Джеф Сешънс уволни
Коментари Харесай

Уволниха бившия заместник-директор на ФБР два дни преди пенсия

Министърът на правораздаването на Съединени американски щати (главният прокурор) Джеф Сешънс уволни през вчерашния ден заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб, честа цел за гнева на президента Тръмп през последната година, единствено два дни преди пенсионирането му, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Сешънс съобщи, че е влез решението, влизащо в действие неотложно, по рекомендация на дисциплинарния орган на Бюрото (отдела за професионална отговорност) и въз основа на отчет на основния контрольор, съгласно който Маккейб е разрешил приключването на информация на медиите и не е бил прям, даже под клетва, пред контролния орган по отношение на следствието за имейлите на Хилари Клинтън Хилари Клинтън (по татко Родъм)– американска юристка и... към профила.
ФБР чака всеки чиновник да дава отговор на най-високи стандарти за почтеност и честност, съобщи Сешънс.

Уволнението в действителност е официално - Маккейб, който е служил над 20 години във ФБР, бе в отпуск от януари, когато непринудено подаде оставка след месеци напън от президента Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила и други републиканци. Но то става единствено два дни преди 50-ия му рожден ден, когато щеше да добие право да излезе в пенсия с цялостен размер. Сега това е под въпрос.

Уволнението евентуално ще повдигне въпроси дали Маккейб е осъден прекомерно сурово заради политически напън от президента Тръмп, който гневно го подлагаше на критика в Туитър и призоваваше за оставката му, отбелязва Ройтерс.

Аз съм умишлен и третиран по този метод поради ролята, която играех, дейностите които започнах, и събитията, на които станах очевидец след уволнението на Джеймс Коми (бившия шеф на ФБР), съобщи Маккейб незабавно след известието на министъра за уволнението му.

Това посягане против моя престиж е част от по-голямото изпитание да се опетни ФБР и въобще експертите от правоприлагащите органи. Това е част от продължаващата до ден сегашен война на администрацията против ФБР и против следствието на специфичния прокурор, добави той, имайки поради следствието на Робърт Мълър за евентуална съгласуваност сред Русия и предизборната акция на Тръмп.

Президентът неведнъж го подлагаше на критика през последната година като емблематичен за управлението на ФБР, което съгласно Тръмп е партийно предубедено по отношение на администрацията му. Маккейб бе и.д. директгор на ФБР след уволнението на Коми през май. В края на януари той непринудено подаде оставка, при изискване, че остане чиновник на ФБР доникъде на март. Той трябваше да се пенсионира на следващия ден.

Препоръката за уволнението му бе сложила министерството на правораздаването в неловка позиция - Сешънс, чиято лична позиция месеци наред изглеждаше разтърсена, подложен на гневни рецензии от Тръмп поради неохотата да уволни Маккейб, рискуваше да разгневи Белия дом, в случай че не го направи. От друга страна решението да го уволни единствено два дни преди излизането му в пенсия крие риск да разгневи редовите му поддръжници измежду чиновниците на ФБР.

Според Маккейб следствието на основния контрольор било ускорено, откакто декларирал пред проверяващите в Конгреса, че може да удостовери версията на шеф Коми, уволнен предишния май, за диалозите му с Тръмп.

Маккейб се оказа забъркан в междупартийните вражди през 2016 година, котато се разкри, че брачната половинка му по време на несполучливо кандидатиране за Сената на Вирджиния е получила дарения от екипа на тогавашния губернатор на щата Тери Макалиф, непосредствен съдружник на Клинтън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР