Министърът на правосъдието Иван Демерджев взе участие във второто издание

...
Министърът на правосъдието Иван Демерджев взе участие във второто издание
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: Справедливото решаване на проблемите на хората е в основата на правосъдието

Министърът на правораздаването Иван Демерджев взе присъединяване във второто издание на Глобалния разговор на лидериtе на правораздаването – „ Трансформиране на правораздаването за жизнерадостен публичен контракт “.

Домакин е държавното управление на Латвия, в съдействие с Организацията за икономическо съдействие и развиване, „ Партньорство за отворено държавно управление “ и „ Първопроходници за мирни, обективни и приобщаващи общества “. „ В книгата си „ Цивилизацията “ на въпроса „ Какво е цивилизация? “ историкът и публицист Кенет Кларк дава отговор: „ Не знам. Не мога да я определям. Но ще я разпозная, когато я видя. “ Тази констатация безспорно може да се схване и във връзка с понятието, което следва да стои в основата на правосъдните ни системи – справедливостта “, съобщи министър Демерджиев, който се включи в панела за трансформиране на правораздаването, ориентирано към жителите.

Той уточни, че основата на правораздаването са хората и справедливото разрешаване на техните проблеми: „ Законността, правната сигурност, ефикасните правни средства за отбрана и правосъден надзор, разделянето на управляващите и равенството пред закона имат директно влияние върху живота на всеки жител. “

Министърът на правораздаването добави още, че в последните две години върховенството на правото и независимостта на правосъдните системи са изправени пред предизвикването на пандемията от COVID-19. Това е довело до незабавната нужда от цифровизация на националните правосъдни системи. „ Качественото действие на правосъдната власт по време на рецесия е от решаващо значение за отбраната на тези основополагащи правила “, сподели Демерджиев на форума, представен от пресцентъра на Министерството на правораздаването.

Той обърна внимание, че бързото нахлуване на новите технологии би трябвало да бъде съчетано с гаранции за съблюдаване на главните права на жителите. „ България си слага за цел цялостна цифровизация на правосъдните производства до 2026 година Стремежът ни е да се подсигурява оптималната степен на бистрота, експедитивност и успеваемост на всеки стадий от правосъдното произвеждане. Това ще увеличи и отчетността на правосъдната власт и ще докара до повишение на доверието на жителите и бизнеса.

По думите на Демерджиев по този метод ще се подсигурява достъпът до правораздаване, само че потреблението на цифрови технологии би трябвало да остане спомагателен подпомагащ инструмент, а не да замества общоприетите процесуални гаранции за тези, когато нямат достъп до новите технологии. Министърът осведоми на участниците във форума, че в България скоро се организираха парламентарни избори. „ Формиращото се болшинство слага като собствен приоритет правосъдната промяна и това ни дава вяра, че тя ще се състои бързо и по допустимо най-хубавия метод “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР