Министърът на отбраната обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси и

...
Министърът на отбраната обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси и
Коментари Харесай

Стоянов: Към момента няма опасност Русия да използва тактическо ядрено оръжие

Министърът на защитата изясни, че макар даването на муниции и въоръжение на Украйна, спорът се задълбочава
Това, което се случва е изнасяне на по-предни позиции на нуклеарно оръжие, което никога не води до решение на спора, в противен случай – задълбочава го. Изостря се ситуацията, само че въпреки всичко моята оценка е, че все още няма опасност от неговото потребление. Това съобщи военният министър Димитър Стоянов пред публицисти след церемонията по валидиране на пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни, предават Българска телеграфна агенция и БГНЕС.

Коментарът му е във връзка оповестеното преди ден решение на Русия да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

Министърът изясни, че макар даването на муниции и въоръжение на Украйна, спорът не стихва, а се задълбочава.

„ България следва общата политика на Европейски Съюз и не прави нищо по-различно от нея “, сподели Стоянов. „ Относно взаимно придобиване на 155-милиметрови снаряди – Българската войска не разполага с такива системи на въоръжение, ние няма по какъв начин сега да сключим контракт за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме потребност от тях “, безапелационен бе военният министър.

Припомняме, че водачите от Европейския съюз утвърдиха предходната седмица проект за изпращане на един милион единици артилерийски муниции на Украйна в идващите 12 месеца, с цел да ù оказват помощ да се бори с съветската инвазия.

„ По отношение на даването на един милион броя муниции на Украйна – тези муниции би трябвало да излязат от наличност от някои хранилища, а в българската войска няма такива снаряди, няма по какъв начин да бъдат предоставени на Украйна, тъй като нямаме подобен диаметър и към момента не е използван от българската войска “, изясни Димитър Стоянов.

Той разясни, че Министерството на защитата дава муниции на ВМЗ ЕАД съгласно решение на Народно събрание за оказване на поддръжка за Украйна.

„ В това решение написа, че би трябвало да бъдат актуализирани боеприпасите от българската войска, които изтичат. Това сме и създали – дали сме мунициите на обществено дружество, каквото е ВМЗ ЕАД. Къде ще отидат по-късно тези боеприпаси, не мога да кажа. Това е решение на ВМЗ, само че няма по какъв начин да бъде предоставено оръжие без да има позволение на комисията, която е към Министерството на стопанската система “, сподели още Димитър Стоянов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР