Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви, че отдавна

...
Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обяви, че отдавна
Коментари Харесай

Елена Йончева: Украйна иска от България въоръжение, включително и танкове


Министърът на защитата на Украйна Алексей Резников разгласи, че от дълго време и нееднократно е изискал въоръжение от България, Полша и Словакия, в това число танкове и бронирани бойни машини. Готови сме да купим руски танкове, а вашите компании са подготвени да ги продадат, само че са нужни разрешителни, съобщи той в отговор на въпрос на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на чуването му в подкомисията по защита на Европейския парламент в четвъртък.

Тя попита дали се водят договаряния с държавните управления на България, Полша и Словакия за даване на съветски военни самолети, за системи за противовъздушна защита. Имате ли към този момент отговори? Имате ли нужда от този тип изтребители за вашата тактика, обърна се тя към Алексей Резников.

„ Не мога да разкрия, несъмнено, всички елементи, само че това, което мога да кажа, че аз персонално съм изпратил писма до министрите на защитата на всяка една от вашите страни. Можете да изпратите запитвания до вашите министри и да ревизирате датите на тези писма, тъй като не е единствено едно “, сподели министърът на защитата на Украйна. Според него „ бюрокрацията е на ход “. Министрите на защитата на вашите страни споделят – „ А, в нашата страна министърът на стопанската система дава отговор за това. Трябва да има публикуван лиценз, въпросът да се прегледа от профилирана комисия... “. Това лишава седмици, а в това време хора умират, съобщи Алексей Резников.

Той прикани европейските депутати за помощ – да спомагат за въпросните специфични лицензи. „ Ние сме подготвени да купим въоръжение от вашите компании, само че от време на време даже не получаваме отговор. В доста от вашите страни имате руски самолети. Имате танкове от руската епоха. Ние сме подготвени да ги купим. Вашите компании са подготвени да ни ги продадат, само че още веднъж наблягам - имаме потребност от позволение от вашите държавни управления “, съобщи той.

В Европа има съществени терзания, че даването на сходни самолети и въоръжение, би въвлекло Европейски Съюз непосредствено във войната, напомни след чуването Елена Йончева. Смятам, че въоръжаването на Украйна единствено ще удължи войната и ще аргументи още по-големи жертви. Преговорите са единственият път. Трябва да се откри компромис, разяснява тя.

От една страна ние поддържаме Украйна. От друга страна се опитваме да предотвратим огромна война, сподели висшият представител за външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел преди дни. Що се отнася до военните доставки за Украйна, Борел изясни, че „ Например Унгария не мисли, че по този метод би трябвало да се случват нещата. И не дава да се минава през нейна територия”. Всяка страна взема решение какво съоръжение може да даде на Украйна, съгласно поръчките на Киев, разясни той.

Полша беше подготвена да даде съветски изтребители на Украйна като очакваше против тях да получи самолети от Съединени американски щати. В последна сметка Варшава разгласи, че може да съобщи в предписание на Съединени американски щати МиГ-29, а Вашингтон, в случай че реши, да ги изпрати на Киев. До такава военна помощ по този начин и не се стигна. Счита се, че този ход би се възприел като включване в директна военна борба с Русия, с разгръщане на спора и в страни членки на НАТО.

Българският министър-председател Кирил Петков неведнъж декларира, че България изпраща единствено филантропична помощ за Украйна. Министърът на стопанската система Корнелия Нинова също твърди, че няма публикуван лиценз за експорт на оръжие или артикули с допустима двойна приложимост за Украйна.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР