Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поиска от ръководителя

...
Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поиска от ръководителя
Коментари Харесай

Москва обмисля за наказания за премахване на паметници на съветските воини в чужбина

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу изиска от ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин да прегледа въпроса за търсене на наказателна отговорност от представители на управляващите на някои непознати страни, взели решения за разрушение на монументи на починали руски жители, съобщи ТАСС. Става дума за случаите на унищожаване на монументи, свързани с Втората международна война, отбелязва Асошиейтед прес.

В писмото на Шойгу до Бастрикин се приказва за зачестили в последно време опити на длъжностни лица на редица непознати страни " да фалшифицират историческата истина за решаващия принос на Съветския съюз за разгрома на фашистките окупатори " по време на Втората международна война, за взимане на решения за разрушение на монументи на руски жители.

Като образец се дава демонтирането в Прага на паметника на руския маршал Иван Конев.

На 7 април съветският президент Владимир Путин подписа закон за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Русия, който разрешава да се търси наказателна отговорност за " заличаване или разваляне на мемориални уреди, увековечаващи паметта на починали в отбрана на Отечеството ", съобщи ТАСС. Наказанието е до пет години затвор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР