Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви учредяването на Националния комитет

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви учредяването на Националния комитет
Коментари Харесай

Каракачанов се анагжира с честванията от победата на кан Тервел над арабите

Министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи учредяването на Националния комитет за честване на 1300 години от успеха на кан Тервел над арабите при Константинопол .

" Ние, българите, сме европейци от момента, в който сме побили първия камък на нашата страна. Европа съществува с помощта на двама европейски владетели, единият от които е точно кан Тервел ", разяснява Каракачанов.

Военният министър уточни, че Европа е избавена от арабското настъпление с помощта на България и българския държател кан Тервел, който в борбата при Константинопол безусловно унищожава арабските войски, които се пробват да превземат континента.

Следващите генерации би трябвало да бъдат осведомени с значимите събития от българската история , с ролята на този популярен български държател, сподели министър Каракачанов. Той разясни, че по отношение на годишнината от борбата при Константинопол са зародили разнообразни начинания, подбудени от откровен национализъм, които новоучреденият комитет сплотява.

Те включват създаване на монументи на кан Тервел в София, в Стара Загора и Св. Влас , организирането на 24 май в Тетевен на галерия и научна конференция за великия български държател, предложение до Светия синод на Българската православна черква за канонизиране на кан Тервел (Тривелий), показване на книгата на професор Пламен Павлов и Георги Атанасов " Кан Тервел - Спасителят на Европа ", празнувания на годишнината от успеха на кан Тервел в едноименния град Тервел и на 9 юни в град Камено, както и създаване на българска черква в Мадрид, която да се споделя Св. Тривелий Български .

Кулминацията на честванията се чака да бъде на 3 септември 2018 година в София с полагането на главен камък на паметника на кан Тервел в региона на НДК, образуване на галерия и научна конференция с интернационално присъединяване за приноса на българския държател за спасяването на християнска Европа от нашествието на арабите и издаване на двуезичен алманах с отчетите от конференцията, както и на младежко лятно учебно заведение във Военната академия и церемониален концерт пред Националната художествена изложба на отбор " Българе ".

Комитетът възнамерява също да бъде открита галерия в Европейския парламент за кан Тервел и да спомага за изследването на писмени извори за българския държател в архивите на Ватикана и апостолическата черква.

Подробности за събитията, които са планувани, показаха проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, акад. Антон Дончев и Христо Димитров.

" Тервел е идея. Ние сме тези, които би трябвало да върнем дължимото почитание и благодарност към стратега, към дипломата, към владетеля Тервел ", означи проф. Николай Михайлов.

Академик Антон Дончев акцентира, че отбелязването на това значимо събитие от историята на България сплотява учени и общественици и е радостно, че вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов се ангажира с тази идея, която има за цел да възроди духа на нацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР