Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповедите

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповедите
Коментари Харесай

Министър Карамфилова обяви три защитени зони в Черно море

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповедите за оповестяване на три предпазени зони, попадащи напълно в морските пространства на България - Защитена зона BG0001500 „ Аладжа банка ", Защитена зона BG0001501 „ Емона " и Защитена зона BG0001502 „ Отманли ".

Целта на отбраната на зоните е запазване и поддържане на видовете естествени местообитания и типовете, техните популации и разпространяване в границите им, за реализиране и поддържане на удобното им природозащитно положение в Черноморския биогеографски район. Ще се обезпечи свързаността и целостта на мрежата от предпазени зони в страната като част от Европейската екологична мрежа „ Натура 2000 ".

Предмет на запазване в предпазена зона „ Аладжа банка " са видовете естествени местообитания Рифове и непрекъснато покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, както и местообитанията на типовете муткур (морска свиня, Phocoena phocoena), афала (Tursiops truncatus), карагьоз (дунавска скумрия, Alosa immaculata) и дребен карагьоз (харип, Alosa tanaica). Зоната е с обща повърхност 6,6964 кв. км.

Защитена зона „ Емона " е с обща повърхност 553,4528 кв. км. Предмет на запазване са още веднъж видът естествено местообитаниеРифове и местообитанията на типовете муткур, афала, карагьоз и дребен карагьоз.
Предмет на запазване в предпазена зона „ Отманли " са непрекъснато покритите от морска вода пясъчни и тинести плитчини и местообитанията на типовете муткур, афала и карагьоз. Зоната е с обща повърхност 0,0883 кв. км.
В трите заповеди са планувани режими, с които се подсигурява опазването на типовете и видовете естествени местообитания, предмет на запазване в предпазените зони.

Пълният текст на всяка една от заповедите е оповестен на страницата на Информационната система за предпазените зони от екологична мрежа Натура 2000 (https://natura2000.egov.bg/), където са налични и други свързани със зоните документи, в това число общоприети Натура 2000 формуляри с данни и оценки, картен материал и граници на предпазените зони в дигитален тип.

В обществения указател за оповестените предпазени зони можете да намерите повече информация и бърза връзка към досиетата на предпазените зони на страницата на Информационната система за предпазените зони от екологична мрежа „ Натура 2000 " https://www.moew.government.bg/bg/publichen-registur-za-obyavenite-zastiteni-zoni-i-promenite-v-tyah-suglasno-direktiva-92-43-eio-za-opazvane-na-prirodnite-mestoobitaniya-i-na-divata-flora-i-fauna/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР