Министърът на околната среда и водите подписа споразумение с Института

...
Министърът на околната среда и водите подписа споразумение с Института
Коментари Харесай

Започва разработването на специфични цели за още 22 защитени зони от Натура 2000

Министърът на околната среда и водите подписа съглашение с Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките за създаване на характерни и подробни природозащитни цели на равнище предпазена зона за 22 предпазени зони от мрежата " Натура 2000 ".

Разработването на характерни и подробни природозащитни цели е в осъществяване на насоките на Европейската комисия за реализиране на цялостно сходство с условията на Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и на Директива 2009/147/ЕО по отношение на опазването на дивите птици и са създадени съответно за всяка предпазена зона.

Целите на запазване на равнище предпазена зона съставляват набор от съответни цели, които би трябвало да бъдат изпълнени в дадена зона, с цел да се подсигурява, от една страна, дълготрайното запазване на видовете естествени местообитания и типовете в зоната, а от друга - че тя способства по най-хубавия вероятен метод за реализиране или поддържане на удобното положение на съответния вид естествено местообитание и тип в биогеографския район и страната.

С подписаното през днешния ден съглашение общият брой на зоните, за които е предоставено създаването на характерни и подробни природозащитни цели, нараства на 86.

Към момента са в развой на приемане създадени характерни цели за 43 предпазени зони, като наличието на две от тях е съветвано от интернационалните специалисти, ангажирани от службите на Европейска комисия.

Разработването на характерните и подробни цели на запазване за всички останали предпазени зони е планувано да бъде направено в границите на планово предложение, включено в плана на Плана за възобновяване и резистентност.

Специфичните и подробни цели са основата за по-прецизно установяване на ограниченията за запазване и би трябвало да се основават на научни знания и качествена информация за положението на съответната зона, типовете и естествените местообитания, предмет на запазване в нея, както и за главните въздействия и закани, които могат да им повлияят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР