Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обсъди екологичните

...
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обсъди екологичните
Коментари Харесай

Екологични решения за област Враца обсъди министър Сандов на среща с областния управител

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов разиска екологичните проблеми на област Враца с регионалния шеф Стефан Красимиров по време на визитата си в града през вчерашния ден.

В срещата участваха заместник-областният шеф Красимир Колев и групата общински съветници от “Демократична България ”.

Бяха разисквани вероятните решения по настоящи проблеми, свързани с екологичното равновесие в района. Министър Сандов разгласи, че до два месеца ще бъдат извозени нерегламентирано съхраняваните тонер касети от площадката във Враца. Той осведоми също, че Министерство на околната среда и водите подхваща незабавни дейности да бъде отстранен серовъглеродът, съхраняван на площадката на „ Камибо “ ЕООД на територията на някогашния торов цех „ Химко “, и да бъде потърсена отговорност от притежателя за дългогодишното му безучастие. Участниците в срещата разговаряха и за казуса с нерегламентираните сметища край обитаемоте места, които са постоянно събитие, изключително край селата Софрониево, Костелево, Рогозен и Зверино. Министър Сандов посочи отговорността на кметовете на общини за тяхното попречване и унищожаване.

„ Важен приоритет за държавното управление е да усъвършенства ръководството на отпадъците, да се предотврати тяхното формиране и да се увеличи преработването им “, сподели министърът, като посочи, че съществена функционалност на Министерството на околната среда и водите е да реализира непоколебим надзор за запазване на околната среда и ръководство на факторите, които й влияят.

През последните два месеца Министерство на околната среда и водите е финансирало девет плана на учебни заведения и детски градини в общините Враца, Козлодуй, Мездра и Роман.

Акцент в диалога беше подложен и върху нуждата да се избегнат финансови наказания по плана за воден цикъл на град Враца, който би трябвало да бъде приключен до края на 2023 година Ако този период не бъде спазен, средствата няма да бъдат трансферирани за идващия програмен интервал, а планът ще се довършва за сметка на бенефициента. Безвъзмездната финансова помощ от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ по този план е 78 246 103 лева

„ Надявам се с общи старания да успеем да разгадаем екологичните проблеми в региона и да подобрим качеството на основни детайли на околната среда “, сподели регионалният шеф Стефан Красимиров в отговор на декларираната от министър Сандов подготвеност за поддръжка за осъществяването на екологичните планове в област Враца.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР