Министърът на околната среда и водите Асен Личев посети община

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев посети община
Коментари Харесай

Министър Асен Личев: Няма пречки тунелът под „Петрохан“ да бъде реализиран

Министърът на околната среда и водите Асен Личев посети община Берковица и сподели пред представителите на медиите къде са проблематичните сектори при реализацията на прохода „ Петрохан “.

С него бяха регионалният шеф на Монтана Валери Димитров, зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана Любомир Иванов и представители на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Личев акцентира пред медиите, че в никакъв случай не е стоял на дневен ред въпросът, дали да има, или да няма тунел под „ Петрохан “, тъй като не е имало колизия с екологичното законодателство. Той изрично съобщи, че няма спънки оборудването да бъде осъществено на 100%. Министър Личев посочи, че до този миг полемиката се е отнасяла за връзката под тунела със скоростния път Ботевград-Видин.

Министърът разясни и за какво е прекратил процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда. По думите му дребна част от новото трасе в в началото импортирания от АПИ проект е минавало през предпазена зона „ Берковица “.

„ Има колизия с Плана за ръководство на предпазена зона „ Берковица “ за птиците, във връзка с това, че не може да се трансформира предназначението на парцели с трайно предопределение - ливади. За страдание тази заповед е от 2016 година и е имала едномесечен период за обжалване, само че никой не го е направил и е влезнала дефинитивно в действие “, безапелационен беше министър Личев.

Той заключи, че дружно с сътрудниците от АПИ, ще бъде открито решение за реализирането на връзката под тунела със скоростния път Враца-Видин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР