Министърът на образованието Николай Денков призова към общо усилие за

...
Министърът на образованието Николай Денков призова към общо усилие за
Коментари Харесай

Образователният министър призова за обща солидарност, а не всеки да пази само своето дете

Министърът на образованието Николай Денков прикани към общо изпитание за справяне с новата обстановка, при която учениците от 1 до 4 клас се връщат в клас след тест за ковид два пъти седмично. " Днешният и идващите дни са извънредно значими. Ако успеем в този момент - учители, родители, шефове, може би в никакъв случай няма да се наложи да оставяме децата онлайн заради коронавирус. Да опитаме да го създадем вместо да се чудим по какъв начин да не го създадем ", прикани той.

По думите му, в случай че ограниченията се ползват по този начин, както са оповестени, заболяемостта ще остане ниска и няма да се наложи връщане на децата още веднъж онлайн. Тестовете пък ще отпаднат, когато заболяемостта спадне под 250 на 100 хиляди души.

" Нашето общество не желае да съблюдава общите правила, които пазят общото здраве. Всеки пази своите деца, само че не и другите деца. Ако пазехме и другите, щяхме да сме имунизирани, нямаше да се борим против документите и маските, които дават резултат на всички места ", сподели министърът. И продължи: " Осигуряваме безвредна среда за децата и учителите. За мен е ненормално, когато сътворяваме такава среда, да споделят, че сътворяваме риск за учителите ".
Денков прикани тези, подлагат на критика тестванията, да съблюдават ограниченията, с цел да спадне заболяемостта и тестванията на децата да спрат.

Всеки пази своите деца, само че не и другите деца. Ако пазехме и другите, щяхме да сме имунизирани, нямаше да се борим против документите и маските, които дават резултат на всички места

 Николай Денков,
министър на образованието и науката

" Изисква изпитание, би трябвало да го създадем общо, това виждаме в другите страни ", добави министърът. Той предизвести, че хората, които не са съгласни с новите правила, би трябвало да понесат отговорност за следствията. Ако преподавател не желае да се имунизира или тества, ще би трябвало да излезе в отпуск, а в случай че родител не желае детето му да учи онлайн, само че и не е склонен да бъде тествано в учебно заведение, носи отговорност за това, че детето му не върви на учебно заведение.

По мотив безпокойството на работещи родители, че детето им може да бъде върнато от учебно заведение поради позитивен тест, министърът сподели, че в случай че дете е със признаци на ковид, родителят би трябвало да се върне и да го вземе: да изчака 30 минути да излезе резултатът от теста или да отиде на работа и да се върне. " Не можем да допуснем вирусоносители да останат в учебно заведение ", акцентира той..

В отговор на въпрос Денков разясни, че в случай че преподавател откаже да влезе в клас, в който има възпитаници, шефът би трябвало да откри заместител, само че в случай че това е невероятно, децата ще бъдат върнати у дома да учат онлайн.

Запитан за какво остава условието за носене на маски, откакто децата са тествани, изясни, че това са медицински условия, прилагани на всички места на света, тестванията не са съвършени, а и се вършат един път на няколко дни.

В отговор на въпрос дали се възнамерява тестване на децата и в детските градини Денков отговори негативно - при най-малките деца контактите са разнообразни, друг е и режимът за пропуск.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР